ارجحیت کامپوزیت بر آمالگام

بدون دیدگاه
مقالات

با توجه به اینکه در بسیاری از کشورهای پیشرفته و جهان اول ترمیم دندان‌ها با آمالگام منسوخ شده است اما در کشور ما و بسیاری از کشورهای جهان سوم هنوز طرفداران خودش را دارد. یکی از سؤالاتی که اکثر افراد از دندانپزشک می‌پرسند این است که پرکردن دندان سفید بهتر است یا سیاه؟ کامپوزیت(ماده سفید) و آمالگام (ماده سیاه) مواد ترمیمی پرکاربردند که برای درمان پوسیدگی دندان‌ها کاربرد دارند. در دندان‌های خلفی که عمق تراش کم می‌باشد و بالک کافی از آمالگام را در بر نمیگیرد یکی از مواردیست که کامپوزیت بر آمالگام ارجحیت دارد. در حال حاضر با توجه به پیشرفت دندانپزشکی، بهترین گزینه برای پرکردن دندان‌ها کامپوزیت است.

تفاوت کامپوزیت و آمالگام

آمالگام ترکیبی از چند فلز: جیوه؛ نقره؛ مس و قلع است که معمولا 50 درصد وزن آن را جیوه تشکیل می‌دهد. آمالگام دارای استحکام مناسبی برای پر کردن حفره‌های دندان است. کامپوزیت خمیری متشکل از مخلوط سرامیک و مواد پلاستیکی است که طیف رنگی متفاوتی دارد و متناسب با رنگ دندان خود می‌توانید از بین آن یکی را انتخاب کنید. بسیاری از پزشکان بر این باورند که استحکام آمالگام و کامپوزیت در یک سطح است در صورتی که ونیرکامپوزیت نیز اگه به روشی اصولی انجام شود استحکام خوبی دارد. پر کردن دندان با کامپوزیت نسبت به آمالگام نیاز به زمان بیشتری دارد.

مزایای آمالگام

معایب آمالگام

سالیان زیادی است که از آمالگام برای پرکردن دندان‌ها استفاده می‌شود اما نسبت به کامپوزیت معایبی نیز دارد. از معایب آمالگام نسب به کامپوزیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ظاهر و رنگ ناخوشایند
  • رنگ پذیری تدریجی دیواره‌های دندان به رنگ سیاه
  • داشتن خاصیت رسانایی و انتقال گرما و سرما (حساس شدن دندان‌های بیمار)
  • نیاز به تراشیدن حجم بیشتری از حفره دندان

آیا جیوه موجود در آمالگام برای سلامتی خطر دارد؟

جیوه به تنهایی ماده سمی و خطرناک است اما وقتی با فلزات دیگر ترکیب شود به آلیاژ جدیدی تبدیل می‌شود که تنها برای محیط زیست خطرناک است و ضرری برای سلامتی انسان ندارد. جیوه موجود در آمالگام پس از مدتی آزاد می‌شود و دندان را سیاه می‌کند. تحقیقات ثابت کرده است، پر کردن دندان با آمالگام برای افراد بالغ، کودکان بالای شش سال و مادران شیرده هیچ گونه ضرری ندارد. سازمان غذا و دارو آمریکا و جامعه دندانپزشکان آمریکا این موضوع را تأیید کرده اند.

روکش آمالگام

معایب کامپوزیت

از معایب کامپوزیت می‌توان به تغییر رنگ آن اشاره کرد. رنگ سفید کامپوزیت بر اثر مصرف غذاها و نوشیدنی‌های رنگدانه دار مانند چای و قهوه به مرور تغییر می‌کند. عیب دیگر کامپوزیت در طول زمان، ایجاد ترک‌هایی بسیار ریز بین کامپوزیت و دندان است.  این ترک‌ها باعث نفوذ باکتری و ایجاد پوسیدگی ثانویه در بخش عمیق دندان می‌شود. از آن‌جایی که استحکام کامپوزیت نسبت به آمالگام کم‎‌تر است برای دندان‌های آسیا بهتر است از آمالگام استفاده کنید.

معایب ونیرکامپوزیت

برای پرکردن دندان آمالگام بهتر است یا کامپوزیت؟

آمالگام و کامپوزیت هر دو مواد پرکننده خوبی هستند. آمالگام بیشتر برای پر کردن دندان‌های عقبی که موقع جویدن فشار زیادی تحمل می‌کند مناسب است اما برای دندان‌های جلویی که زیبایی اهمیت زیادی دارد بهتر است از کامپوزیت استفاده شود. برای ترمیم دندان با کامپوزیت باید حفره را تمیز و خشک نگه داشت. زمانی که دندان خیلی عقب باشد یا ترشح بزاق زیاد باشد بهتر است از کامپوزیت استفاده نکنید. اشخاصی که به دلیل مشکلات مفصل قادر به باز نگه داشتن فک به مقدار طولانی نیستند بهتر است برای ترمیم دندان خود از آمالگام استفاده کنند.

نوشتهٔ پیشین
روز دندان پزشکی مبارک
نوشتهٔ بعدی
ایمپلنت دندان چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست