مراقبت های پس از کامپوزیت ونیر

بدون دیدگاه
مقالات
مراقبت های پس از نصب ونیرکامپوزیت

کامپوزیت یکی از روش های اصلاح دندان است و در حال حاضر نیز طرفداران بسیاری پیدا کرده، یکی از نکات مهم در جهت حفظ زیبایی کامپوزیت که بایستی بسیار به آن دقت کنید روش های مراقبت از کامپوزیت دندان است که برای افزایش ماندگاری کامپوزیت  حتما باید رعایت شود. مراقبت های به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شوند، حال ممکن است سوالات بسیاری در ذهنتان نقش بسته باشد که عبارتند از:

از چه مسواکی بعد از کامپوزیت کردن دندانم استفاده کنم؟
چه دهان‌شویه ای مناسب کامپوزیت دندان است؟
آیا برندهای گران ‌قیمت کامپوزیت هم نیاز به مراقبت دارد؟

دکتر آرش گلستانه | متخصص ایمپلنت در اصفهان

راهکارهای مراقبت از کامپوزیت دندان

شاید شما هم جزو افرادی باشد که به تازگی دندان‌هایتان را کامپوزیت کرده‌اید و به دنبال راهکارهای مراقبت از کامپوزیت دندان هستید، ما در ادامه به مهم‌ترین نکات مراقبت از کامپوزیت دندان می‌پردازیم که به شرح ذیل هستند:

  • مراقب لب پر شدن کامپوزیت‌ها باشید: کامپوزیت‌ها به این دلیل که از مواد رزینی و پلیمری ساخته شده‌اند، نسبت به لامینیت‌ها شکننده‌تر هستندو توصیه ما اینست که ابدا نباید با مواد سخت به لبه‌های دندان فشار بیاوریم.
  • کامپوزیت‌ها رنگ‌پذیر هستندوهرقدر هم پولیش یا صیقل داده شوند باز هم قادرند رنگ را جذب خود کنند. برای همین توصیه می‌شود از مواد غذایی یا نوشیدنی‌هایی که رنگ‌دهی بالایی دارند و از مصرف زیاد سیگار، پیپ و قلیون پرهیز کنید، چراکه همه این موارد نام‌برده روی رنگ کامپوزیت تاثیرگذار هستند.
  • کنترل بهداشت دندان‌های کامپوزیت شده بسیار مهم‌تر از دندان طبیعی است. وقتی لایه کامپوزیتی برای طبیعی بودن زیر شکاف لثه گذاشته می‌شود هرقدر هم پولیش یا صیقلی شوند باز هم اجرام، رنگدانه‌های مختلف و ذرات غذایی بیشتر در آنجا جمع خواهند شد. بنابراین شخص باید دو برابر یک دندان طبیعی به دندان‌های کامپوزیت شده خود توجه بهداشتی داشته باشد.
  • اگرچه روش‌های بهداشتی باید با روش اصولی انجام شوند. به‌عنوان مثال استفاده از مسواک‌های زبر نه‌تنها به بهداشت دندانی کمک نمی‌کنند بلکه مسواک زبر ممکن است باعث خراش کامپوزیت‌ها شود. توصیه می‌شود از مسواک مناسب استفاده شود.
  • جرم‌گیری و پالیش سالیانه در دندان‌هایی که کامپوزیت دارند باعث میشود کامپوزیت ها سطح صاف و رنگ زیبای خود را برای مدت زمان بیشتری حفظ کنند.

راهکارهای مراقبت از کامپوزیت دندان

نکات تأثیرگذار در موفقیت ونیر کامپوزیت

جهت آنکه سالیان طولانی بتوانید ز کامپوزیت استفاده بدون آنکه به دندان هایتان آسیبی وارد شود بایستی دندانپزشک به یک سری نکات حتما دقت کند، پس در این جهت توصیه می‌شود که حتما بهترین متخصص زیبایی را انتخاب کنید و قبل از اقدام در این باره تحقیق زیادی انجام دهید، حال نکاتی که در موفقیت نهایی کامپوزیت تاثیر بسیاری دارد به شرح ذیل است:

  • نتراشیدن زیاد از حد دندان
  • نداشتن سطح برجسته (لبه) بین دندان و لثه که بهتر است کامپوزیت ها به صورت یکنواخت و صیقلی باشد
  • سهولت و دسترسی برای کشیدن نخ دندان
  • اندازه ، فرم و رنگ دندان متناسب با چهره و رنگ پوست بیمار و غیره

نکات تأثیرگذار در موفقیت ونیر کامپوزیت

مراقبت‌های کامپوزیت دندان در کوتاه ‌مدت

کامپوزیت دندان یکی از انواع روکش‌هایی است که جهت اصلاح عیوب دندان‌ها استفاده می‌شود، برای‌آنکه فرد بتواند به مدت طولانی از لبخند زیبا و دندان خوش‌رنگ لذت ببرد بایستی به مراقبت‌های پس از کامپوزیت دقت کند، حال این مراقبت‌ها به دو دسته‌کوتاه مدت و بلندمدت تقسیم می‌شوند که ما در ادامه مراقبت‌های کوتاه‌ مدت را بررسی می‌کنیم که عبارت‌اند از:

  • در صورتی که در هنگام خوردن غذا احساس تیزی کردید سریعاً به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مشکلتان را برطرف کند.
  • به مدت ۲۴ ساعت از مصرف نوشیدنی و غذاهای رنگ‌دار مانند آش، قهوه، چای و غیره پرهیز کنید.
  • به مدت ۲۴ ساعت به‌هیچ‌عنوان با دندان‌ها تخمه نشکنید.
  • دندانپزشک ممکن است برای شما بی‌حسی تزریق کند در زمان برطرف ‌شدن بی‌حسی از گاز زدن و جویدن غذاهای سفت‌وسخت دوری کنید. معمولاً اثر بی‌حسی بین ۱ تا ۲ ساعت از بین می‌رود، همچنین در این مدت سعی کنید غذا و نوشیدنی‌های سرد جهت حفاظت از کامپوزیت مصرف کنید.
  • بعد از هر وعدة غذایی حتماً مسواک بزنید.
  • برای کاهش تورم صورت می‌توانید آب‌نمک قرقره کنید.
  • همچنین از مصرف دخانیات پرهیز کنید.

مراقبت‌های کامپوزیت دندان در کوتاه ‌مدت

مراقبت‌های بعد از کامپوزیت در بلند مدت

حال از دیگر موارد مهم در طول عمر کامپوزیت، مراقبت‌های بلندمدت بعد از نصب کامپوزیت است، برای کامپوزیت بایستی به نکاتی که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم توجه کنید که عبارت‌اند از:

  • برای رعایت بهداشت دهان و دندان خود توجه کنید به طور مثال، ‌زدن مسواک دو بار در روز فراموش نشود، به استفاده از نخ دندان و شستن دهان با دهان‌شویه بسیار دقت شود.
  • حتی‌الامکان از مصرف دخانیات اجتناب کنید و در صورتی که نتوانستید ترک کنید مصرف آن را کاهش دهید.
  • عادات غلط خود مانند دندان‌قروچه، جویدن خودکار و مداد با دندان و غیره را ترک کنید؛ زیرا این موارد آسیب بسیار جدی به کامپوزیت وارد می‌کند.
  • به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کرده تا وضعیت دندان و کامپوزیت بررسی شود.
  • از مصرف غذاهای سخت و سفت مانند انواع آجیل، هویج و غیره پرهیز کنید.
  • رژیم غذایی مناسب دندان‌های کامپوزیت داشته باشید به‌عنوان‌مثال مصرف قهوه به طور مداوم رنگ دندان‌ها را تغییر می‌دهد.

مراقبت‌های بعد از کامپوزیت در بلند مدت

تغذیه مناسب پس از کامپوزیت دندان

در وهلة اول این نکته را بایستی یادآور شد که کامپوزیت دوران نقاهت ندارد و بیمار پس از آنکه دندان خود را کامپوزیت کرد به‌راحتی می‌تواند فعالیت‌هایی روزمرة خود را انجام دهد، اما لازم است تا جهت طول عمر تغذیه مناسب داشته باشد، در ادامه به مهم‌ترین نکات تغذیه‌ای برای حفظ سلامت کامپوزیت را بررسی می‌کنیم که به صورت زیر هستند:

  • در طول روز سعی کنید تا ۸ لیوان آب بنوشید؛ زیرا نوشیدن آب باعث تثبیت کامپوزیت روی دندان می‌شود.
  • تا حتی‌الامکان غذاهای نرم؛ مانند میوه‌جات، سبزی‌ها، انواع پوره، برنج و غیر مصرف کنید تا کامپوزیت آسیب نبیند.
  • نکتة بعدی که بسیار حائز اهمیت است این است که تا جای ممکن از مصرف نوشیدنی و غذاهای رنگ‌دار دوری کنید؛ زیرا در آینده کامپوزیت را بد رنگ می‌کنند.

تغذیه مناسب پس از کامپوزیت دندان

جدول غذاهای مناسب و نامناسب پس از کامپوزیت دندان

توجه به رژیم غذایی برای طول عمر کامپوزیت امری ضروری است.
غذاهای مناسب غذاهای نامناسب
پوره سیب زمینی گوجه
انواع کنسرو لیمو ترش
انواع میوه های نرم چای و قهوه
تخم مرغ نوشابه و مواد شیرین
گوشت نرم انواع آجیل های سخت
انواع ماهی شکلات
ماکارانی انواع میوه و صیفی جات سخت

درد و حساسیت بعد از کامپوزیت  دندان را چگونه کاهش دهم؟

  • اجتناب از مصرف غذاهای بسیار گرم و یا بسیار سرد، سعی کنید نوشیدنی و یا غذایی که به دمای محیط رسیده مصرف کنید.
  • داروهای تجویز شده توسط متخصص را سر موعد مقرر مصرف کنید.
  • از یک مسواک نرم و خمیردندان ضد حساسیت استفاده کنید.
  • از مصرف غذاهای سفت و شیرین پرهیز کنید،
  • برای کاهش درد و تورم آب‌نمک قرقره کنید.

درد و حساسیت بعد از کامپوزیت  دندان را چگونه کاهش دهم؟

از چه مسواکی بعد از کامپوزیت کردن دندانم استفاده کنم؟

برای‌آنکه روی کامپوزیت خراش ایجاد نشود و ظاهر آن حفظ شود بایستی از مسواک نرم استفاده کنید، همچنین بهتر است دهان خود را بعد از هر بار غذا تنها با آب شستشو دهید؛ زیرا استفاده از مسواک به‌دفعات زیاد موجب آسیب به کامپوزیت می‌شود.

از چه مسواکی بعد از کامپوزیت کردن دندانم استفاده کنم؟

نخ دندان مناسب برای کامپوزیت

نخ دندان یکی از وسایل بهداشتی ضروری برای کامپوزیت است؛ زیرا مسواک به‌تنهایی قادر نیست تا ذرات باقی مانده از غذا را از لابه‌لای دندان‌ها پاک کند در همین جهت لازم است تا از نخ دندان استفاده شود. نخ دندان مناسب برای مراقبت از کامپوزیت بایستی نرم بوده تا در اثر فشار، خراشی به کامپوزیت وارد نشود.

نخ دندان در دو نوع مومی و غیر مومی تولید می‌شود، حال با توجه به نیازتان نخ دندانی را انتخاب کنید که انعطاف‌پذیر بوده و به‌راحتی ذرات موجود در لابه‌لای دندان‌ها را تمیز کند.

نخ دندان مناسب برای کامپوزیت

چه دهان‌شویه ای مناسب کامپوزیت دندان است؟

از دیگر توصیه‌هایی که دندانپزشکان برای حفظ کامپوزیت به بیماران می‌کنند استفاده از دهان‌شویه است، دهان‌شویه مناسب کامپوزیت نباید جداسازی و یا آسیب به کامپوزیت شود، همچنین بهتر است دهان‌شویه‌هایی استفاده شود که فاقد الکل بوده و خاصیت نرم ‌کنندگی بالایی دارد، علاوه بر آن لازم است باعث کاهش حساسیت دندان شده و فضای دهان را از میکروب، باکتری و پلاک‌های مضر پاک می‌کند.

چه دهان‌شویه ای مناسب کامپوزیت دندان است؟

عوارض ناشی از عدم رعایت رژیم غذایی پس از کامپوزیت دندان

عدم رعایت رژیم غذایی پس از انجام کامپوزیت عواقب بسیاری از جمله مهم‌ترین آن‌ها کاهش طول عمر کامپوزیت است، در همین جهت علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از مسواک، نخ دندان و دهان‌شویه بایستی از رژیم غذایی گفته شده توسط متخصص تبعیت کنید، ما در ادامه به مهم‌ترین عوارض عدم رعایت رژیم غذایی برای کامپوزیت می‌پردازیم که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • حساسیت و درد که در اثر مصرف غذاهای بسیار سرد و یا بسیار گرم اتفاق می‌افتد.
  • لکه‌دار شدن کامپوزیت نتیجه مصرف بی‌رویة خوراکی‌های رنگ‌دار نظیر قهوه و چایی است.
  • آسیب به کامپوزیت که به دلیل شکستن خوراکی‌های سفت و مصرف غذاهای سخت اتفاق می‌افتد، این مورد ممکن است منجر به ترک و یا شکستگی کامپوزیت شود.

عوارض ناشی از عدم رعایت رژیم غذایی پس از کامپوزیت دندان

آیا مراقبت پس از کامپوزیت با ونیر سرامیکی متفاوت است؟

ونیرهای سرامیکی نسبت به کامپوزیت از مقاومت بالاتری دارند؛ اما همچنان بایستی از هر دو به نحو احسن مراقبت کرد، لازم به ذکر است که نحوة مراقبت کامپوزیت با ونیر تا حدودی مشابه و در چند مورد تفاوت دارد به طور مثال نگهداری از کامپوزیت بسیار از سخت‌تر از ونیر است و یا استفاده از نخ دندان و مسواک بسیار راحت‌تر از کامپوزیت می‌باشد.

مورد دیگر این است که ونیر در مقابل لکه‌پذیری بسیار مقاوم است به همین علت مانعی برای خوردن غذاهای رنگی وجود ندارد و می‌توانید و انجام ورزش‌هایی که در تماس مستقیم با صورت هستند نیز مشکلی ندارد؛ اما بهتر است از محافظ دندان در هنگام ورزش استفاده کنید.

آیا مراقبت پس از کامپوزیت با ونیر سرامیکی متفاوت است؟

آیا برندهای گران ‌قیمت کامپوزیت هم نیاز به مراقبت دارد؟

فرقی ندارد کامپوزیت شما از چه برندی باشد و قیمت آن چقدر باشد، خواه گران باشد یا ارزان، درهرصورت کامپوزیت نیاز به مراقبت ویژه دارد. تفاوت کامپوزیت‌های که نسبت به سایر کامپوزیت گران‌تر هستند این است که کامپوزیت‌های گران ممکن است دیرتر دچار فرسودگی شوند؛ اما همچنان عدم توجه به مراقبت روی کامپوزیت اثر می‌گذارد.

پس توصیه دندانپزشکان به بیماران این است که درهرصورت از توجه به بهداشت دهان و دندان غافل نشوید و به طور منظم از مسواک، دهان‌شویه و نخ دندان استفاده کرده و به رژیم غذایی نیز توجه کنید.

آیا برندهای گران ‌قیمت کامپوزیت هم نیاز به مراقبت دارد؟

در آخر؛ بعد از کامپوزیت دندان چه‌کارهایی باید انجام دهیم؟

مراقبت از کامپوزیت دندان جزو مهم‌ترین کارهای پس از انجام کامپوزیت است که افراد نیاز است تا به آن توجه کنند و تا جای ممکن غذاهای نرم، خوراکی‌هایی که به دمای محیط رسیده و غیره مصرف کنند، با توجه به این صحبت ممکن است سؤال برایتان پیش آمده باشد که بعد از کامپوزیت دندان چه چیزهایی نباید بخوریم؟

در جواب این سؤال دکتر آرش گلستانه متخصص ایمپلنت در اصفهان به این شکل پاسخ داده‌اند:

برای مراقبت از کامپوزیت نبایستی غذاهای سخت و سفت، رنگ‌دار، خیلی داغ یا خیلی سرد، خوراکی‌های چسبنده و غیره مصرف کنید، مثلاً استفاده از چایی و قهوه را به حداقل برسانید تا منجر به لکه‌دار شدن و بد رنگ ‌شدن دندان نشود.

شما چه نکته ی دیگری برای حفاظت از کامپوزیت می‌دانید، در قسمت نظرتان برایمان بنویسد.

نوشتهٔ پیشین
تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا پیش از جراحی
نوشتهٔ بعدی
جرم گیری و برساژ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست