پروتز بهتر است یا ایمپلنت این سوال ممکن است سوال شما و یا بسیاری از مخاطبان ما باشد . به جای پاسخ ، در ابتدا بیایید کمی بیشتر به بررسی این دو واژه یعنی پروتز و ایمپلنت بپردازیم . هر چند در مقالات دیگری در همین سایت با عناوین مختلفی به بررسی زوایای مختلفی از ایمپلنت پرداخته ام ولی بحث و بررسی این سوال و پاسخ های داده شده میتواند به شما در انتخاب تصمیم مناسب کمک بسزایی داشته باشد .
ایمپلنت دندان و پروتز دندان چیست موضوعی است که می خواهیم در این مطلب به آن بپردازیم. بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است مشخص شده که حداقل یک دندان حدود 77 درصد از افرادی که در گروه سنی 35- 54 هستند از دست رفته است. عوامل متعددی مانند پوسیدگی دندان، شکستگی ، تصادف، بیماری لثه و … ممکن است سبب از دست دادن دندان در افراد مختلف شود. مطمئناً وقتی که تعداد دندان های از دست رفته فردی زیاد شود، غذا خوردن و حتی حرف زدن برای او مشکل خواهد شد.
بنابراین چاره کار این است که دندان از دست رفته را به نحوی مجدداً احیا کنیم. دو روش برای این کار وجود دارد. روش اول استفاده از دندان مصنوعی است که از زمان گذشته تا به امروز ادامه داشته و روش دوم هم ایمپلنت دندان است که روش جدید و بی نظیر برای کاشت دندان به شمار می رود.
در روش ایمپلنت که به نوعی کاشت دندان به حساب می آید از روش جراحی، دندانی از جنس تیتانیوم را به کمک پیچ های مخصوصی در استخوان فک ثابت می کنند. علت استفاده از تیتانیوم این است که این عنصر می تواند با بدن انسان سازگار باشد. اما در روش دندان مصنوعی از قالب استفاده می کنند و دندان را با توجه به فک بیمار قالب گیری کرده و فضای خالی دهان او را پر می کنند. دندان مصنوعی دندانی متحرک بوده و قابلیت جدا کردن از فضای دهان را دارد. اما ایمپلنت در جای خود ثابت است و نمی توان آن را از داخل دهان خارج کرد. در ادامه با تفاوت ایمپلنت دندان و پروتز دندان بیشتر آشنا می شویم.
پروتز ثابت دندان چیست ؟
به اعضای مصنوعی بدن پروتز گفته میشود ، منظور از پروتز در دندانپزشکی ، دندانهای مصنوعی میباشند و پروتز ثابت دندان به پروتزی اطلاق میگردد که بر روی دندان یا دندانهای پایه چسب خورده و ثابت میگردد. پروتز ثابت شامل روکش ، بریج (پل) و … میباشد. روکش بر روی یک دندان تراش خورده سوار میشود ، بریج نیز بر روی دندانهای پایه کناری قرار میگیرد و شامل دندانهای جایگزین شده نیز میباشد. پروتز ثابت دندان همان چیزی است که در بین عموم جامعه با عنوان روکش دندان مرسوم است .
انواع پروتز ثابت
پروتز ثابت خود بر دو نوع است :
روکش تک واحدی دندان (single dental crown): معمولا دندان زمانی نیاز به روکش دارد که به علتی ساختار دندان ضعیف شده و نیاز به حفاظت و حمایت با روکش دارد و یا بعضا دلایل زیبایی لزوم وجود روکش را منجر می شود. گاهی به دلیل نقص عملکرد دندان ( مشکلات فانکشنال ) ، روکش به کمک سیستم جویدن و مضغ فرد می آید.
بریج دندان ( dental bridges): یکی دیگر از انواع پروتز، بریجهای دندانی هستند . آنچه که بیشتر ( پروتز بهتر است یا ایمپلنت ) با عنوان پروتز ثابت دندان در بین جامعه مرسوم است همین نوع پروتز دندان است. این نوع پروتز، در واقع زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که فرد یک یا تعداد بیشتری از دندانهای خود را از دست داده و در عین حال هنوز حداقل یک دندان در جلو و یک دندان در عقب دندان از دست رفته وجود دارد. به این ترتیب با تراش دو دندان مجاور ناحیه خالی از دندان، یک پل (bridge ) بین دندانهای پایه زده می شود تا ناحیه خالی از دندان پر شده و دوباره توانایی جویدن و زیبایی به فرد باز گردد.
ایمپلنت
هیچ چیز جانشین دندانهای سالم نمیشود، ولی وقتی شما دندانی را به دلیل بیماری یا حادثه از دست دادهاید، بهتر است بدانید که راهی برای بازگرداندن لبخند زیبای شما وجود دارد. یک ایمپلنت دندانی ظاهر و احساسی شبیه دندان از دست رفتهتان به شما میدهد. دندانپزشک یک پایه یا فریم فلزی را زیر لثه شما قرار میدهد که درست شبیه ریشه یک دندان به استخوان فک متصل میشود. سپس دندانپزشک یک دندان جایگزین را روی ایمپلنت قرار میدهد به نحوی که شبیه وضعیت دندان اصلی خود شما به نظر آید.
اغلب بیماران معتقدند، ایمپلنت مطمئن و با ثبات است و آن را جایگزین خوبی برای دندان از دست رفتهشان میدانند. ایمپلنت ها میتوانند جایگزین یک یا چند دندان از دست (پروتز بهتر است یا ایمپلنت ) رفته شوند. لازم به ذکر است که ایمپلنت نیاز به جراحی دارد، بنابراین بیماران باید از نظر کلی در سلامت بسر برند، لثههای سالم داشته و استخوان کافی جهت ساپورت ایمپلنت داشته باشند. در ضمن باید مقید به رعایت دقیق بهداشت دهان و ملاقاتهای مرتب با دندانپزشک باشند. ایمپلنت یا دندان کاشتنی تشکیل شده است از پایهای که عمدتاً از جنس فلز تیتانیوم بوده و توسط جراح در استخوان فک کار گذاشته شده و سپس بر روی آن دندان قرار میگیرد.
تفاوت ایمپلنت دندان و پروتز دندان چیست؟
ایمپلنت دندان و پروتز دندان دو روش رایج برای ترمیم و درمان بیمارانی است که به دلایل مختلفی دندان های طبیعی خود را از دست داده اند. این دو روش تفاوتهایی دارند که در ادامه قصد داریم شما را با مهمترین این تفاوت ها آشنا کنیم.
کارکرد: مهمترین تفاوت ایمپلنت دندان و پروتز دندان در این است که ایمپلنت دندان کارکردش مانند دندان طبیعی است زیرا در جای خود ثابت بوده و هیچ گونه لقی ندارد. اما دندان مصنوعی در واقع متحرک است و می توانید آن را از دهان خارج کنید. در موقعیت های مختلف مانند خوابیدن، تمیز کردن دندان و… شما مجبور هستید که قالب دندان مصنوعی را از دهان خود جدا کنید و در جایی تمیز و بهداشتی نگهداری نمایید.
برای مثال اغلب بیماران گزارش داده اند که دندان های مصنوعی آن ها موقع حرف زدن یا غذا خوردن اغلب تمایل دارند. که به سمت جلو حرکت کنند. در ایمپلنت دندان به دلیل این که دندان در جای خودش ثابت است چنین مشکلی وجود ندارد. و حس اجتماعی ناخوشایندی به بیماران دست نخواهد داد.
جنس: تفاوت دیگر ایمپلنت دندان و پروتز دندان در جنس آن ها است. ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم است. تیتانیوم عنصری است که می تواند سازگاری عالی با بدن داشته باشد. در حالی که جنس پروتز دندان یا دندان مصنوعی از پرسلن است. تیتانیوم از پرسلن قوی تر است بنابراین دندان هایی که به روش ایمپلنت در دندان شما کاشته شده اند به نسبت دندان مصنوعی کمتر دچار شکستگی خواهند شد. بنابراین دندان مصنوعی نیاز به ترمیم و بازسازی پیدا می کند اما در ایمپلنت نیاز به ترمیم و بازسازی نیست و دوام و طول عمر بالایی دارد.
اکنون وقت آن رسیده به سوال اولیه و یا همین سوال مطرح شده پاسخ دهم . جواب واضح است . شما به هر روشی و با هر دیدی به این موضوع بنگرید، ایمپلنت بهترین انتخاب برای جایگزینی دندانهای از دست رفته شما است. بیاید کمی بیشتر بررسی کنیم :
هزینه: تفاوت مهم دیگر بین ایمپلنت دندان و پروتز دندان در این است که در روش ایمپلنت دندان شما باید هزینه بیشتری پرداخت کنید، اما استفاده از پروتز دندان هزینه ای به مراتب کمتر دارد و بسیار به صرفه تر است.
طبیعی بودن: ایمپلنت دندان طبیعی تر به نظر می رسد و این موضوع حس خوبی در شما ایجاد می کند. در دندان های مصنوعی چنین حسی وجود ندارد.
زیبایی: ایمپلنت دندان بسیار زیبا به نظر می رسند و شبیه دندان های طبیعی هستند. این روش از تحلیل رفتن استخوان و لثه جلوگیری می کند و باعث می شود کسی متوجه نشود که شما دارای دندان های طبیعی نیستید.
حفظ ساختمان دندانهای مجاور: در این روش دندانهای مجاور تراشیده نمی شوند و دچار پوسیدگی های بعدی نخواهند شد.
اعتماد به نفس: به طور یقین با استفاده از ایمپلنت احساس بهتری نسبت به خود، خنده و صحبت کردنتان دارید.
با بررسی که در تفاوت ایمپلنت دندان و پروتز دندان انجام دادیم مشخص شد که ایمپلنت دندان به دلیل این که ساختار دندان های کناری خودش را حفظ می کند و دندان های کناری تراشیده نمی شوند به مراتب بهتر از دندان های مصنوعی خواهد بود.
قابل اعتماد : درصد موفقیت ایمپلنت های دندانی بسیار بالا است ، و بهترین انتخاب برای جایگزینی دندان از دست رفته شما است. و بر خلاف ادعاهای خلاف واقع گذشته در این رابطه، درصد موفقیت ایمپلنت نسبت به سایر روشهای جایگزینی دندان، بسیار بالاتر است و از آنجا که بدنه ایمپلنت از تایتانیوم خالص ساخته می شود، واکنشی بصورت رد پیوند وجود نخواهد داشت.