برخی از افراد به هر دلیلی ممکن است دندان های خود را از دست بدهند. همان طور که در عکس بالا مشخص شده است، ایمپلنت دندان یا فیکسچر در اندازه ریشه دندان آن فرد به جای ریشه از دست رفته قرار میگیرد. فیکسچرها قطعاتی در اندازه دندان طبیعی هستند و با دقت بسیار زیادی ساخته می شوند که کاملا طبیعی به نظر برسند.
فهرست مطالب
- 1 قسمتهای مختلف ایمپلنت
- 2 چه افرادی می توانند دندان های خود را ایمپلنت کنند؟
- 3 چه افرادی نمی توانند دندان های خود را ایمپلنت کنند؟
- 4 مراقبت و نگهداری از ایمپلنت
- 5 ایمپلنت دندان چند جلسه طول می کشد؟
- 6
- 7 عوارض ایمپلنت دندان
- 8 بهترین مارک ایمپلنت
- 9 قیمت ایمپلنت
- 10 سه دلیل برای عدم نگرانی در مورد جراحی ایمپلنت
قسمتهای مختلف ایمپلنت
ایمپلنت از جنس تیتانیوم است و در استخوان فک بالا یا پایین قرار میگیرد. دو قسمت اصلی ایمپلنت دندان، Fixture و Abutment است. قسمتی که داخل استخوان فک قرار میگیرد اصطلاحاً Fixture نامیده میشود و قسمتی تاجی که بالای لثه قرار میگیرد Abutment نامیده می شود. روی Abutment پروتز یا روکش ایمپلنت قرار میگیرد. جنس پایه ایمپلنت از تیتانیوم است. از آنجا که تیتانیوم موجود در ایمپلنت ها با استخوان فک کاملا سازگاری دارد، ایمپلنت ها باعث لغزش، سر و صدا یا آسیب استخوانی نمی شوند. قسمتهای مختلف ایمپلنت به طور خلاصه شامل موارد زیر است:
- اباتمنت: از جنس تیتانیوم، طلا یا پورسلن(چینی) است و به وسیله پیچ به ایمپلنت متصل می شود. این قسمت، ایمپلنت را به تاج دندان وصل می کند. شکل آن مانند یک دندان طبیعی است که بریده شده تا تاج روی آن سوار شود.
- ریستوریشن یا تاج، بخشی شبیه دندان است. این بخش معمولا از ترکیب پورسلین با یک آلیاژ فلزی (PFM) ساخته می شود اما می تواند تماما فلز یا پورسلین نیز باشد. تاج به روی اباتمنت پیچ شده یا چسبانده می شود. اگر که پیچ شود، سوراخ پیچ با مواد ترمیم کننده، مانند کامپوزیت های همرنگ پرکردگی دندان، پوشیده می شود.
چه افرادی می توانند دندان های خود را ایمپلنت کنند؟
ایمپلنت دندان محدودیت سنی خاصی ندارد و هر فردی که قادر به رعایت بهداشت دهان خود باشد، می تواند دندان های خود را ایمپلنت کند. اگر فرد به سن رشد رسیده باشد، می تواند به جای دندانی که از دست داده است از ایمپلنت استفاده کند. به طور مثال شخصی که در سن کودکی دندان دائمی خود را در اثر حادثه ای از دست داده است، می تواند بعد از آن که به سن ۱۶ سال رسید. از ایمپلنت استفاده کند.
افراد زیر میتوانند از ایمپلنت برای جایگزین کردن دندان از دست رفته خود استفاده کنند:
- افرادی که کلیه دندان های فک جلو یا فک عقب آنها از بین رفته است.
- افرادی که یکی از دندان های جلو آنها از بین رفته است و فاصله ایجاد شده از دندان های کناری آن طبیعی است.
- افرادی که بیش از یکی از دندانهای آنها از بین رفته است و فاصله بین دندانهای کناری آنها طبیعی است.
- افرادی که بیش از یک دندان از انتهای هر قوس دندانی آنها از بین رفته است.
- افرادی که نمیتوانند از دندان مصنوعی استفاده کنند.
- افرادی که قصد دارند گفتار خود را بهبود ببخشند.
چه افرادی نمی توانند دندان های خود را ایمپلنت کنند؟
افرادی که مبتلا به عفونت دندان یا فک هستند، ایمپلنت دندان نه تنها مشکلشان را برطرف نمی کند. بلکه ممکن است دردسرهای دیگری را هم برای آنها به وجود آورد. این افراد ابتدا باید نسبت به رفع عفونت دندان خود اقدام کنند و پس از درمان عفونت دندان خود اقدام به کاشت ایمپلنت کنند. در صورتی که فرد نسبت به این مسئله بی توجه باشد بعد از انجام ایمپلنت در صورت به وجود آمدن مشکل، ایمپلنت برداشته می شود و موجب هدر رفتن زحمت پزشک و هزینه هایی برای فرد در بر خواهد داشت.
افرادی که مبتلا به دیابت هستند، توجه داشته باشند که گذاشتن ایمپلنت باید با احتیاط های ویژه ای انجام گیرد. قبل از کاشت ایمپلنت باید میزان قند خون فرد دیابتی توسط پزشک بررسی شود تا در صورتی که بیماری دیابت فرد کنترل شده است، برای وی ایمپلنت گذاشته شود. شانس افراد دیابتی همانند دیگر افراد عادی است و جای هیچ نگرانی نیست.
افرادی که دخانیات مصرف می کنند، بهتر است برای انجام ایمپلنت مدتی سیگار را فراموش کنند و یا حتی المقدور مقدار مصرف دخانیات خود را کاهش دهند. لازم است افرادی که دخانیات مصرف می کنند قبل از ایمپلنت با پزشک خود مشورت کنند.
افرادی که داروهای ضد انعقاد خون یا آسپرین مصرف می کنند، با نظر پزشک معالج خود باید ۵ تا ۷ روز قبل از انجام جراحی داروی خود را قطع کنند. افرادی که تحت رادیوتراپی بهخصوص در ناحیه فک و صورت هستند و بیمارانی که طولانیمدت تحتدرمان بیسفسفونات بودهاند، نباید ایمپلنت بگذارند.
ایمپلنت دندان در بارداری یکی از مواردی است که پزشکان به شدت با انجام آن در دوران بارداری مخالف اند و تا حد امکان از انجام این کار در دوران بارداری پرهیز می کنند.
مراقبت و نگهداری از ایمپلنت
مراقبت و نگهداری از ایمپلنت دندان دقیقا شبیه به نگهداری دندان های طبیعی است. بسیار مهم است که روزانه مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. اگر مشکلی داشتید، پیش از نوبت چکاپ ۶ ماهه به دندان پزشک خود مراجعه کنید. پس از جراحی ایمپلنت تا مدتی شما نیاز به مراقبت های خاصی خواهید داشت که باید طبق راهنمایی های متخصص ایمپلنت خود عمل کنید.
ایمپلنت دندان چند جلسه طول می کشد؟
اکثر ایمپلنتها در یک جلسه گذاشته می شوند و جلسات پس از آن جهت معاینه و چکاپ می باشد تا زمانی که وقت انجام پروتز یا قسمت دندانی ایمپلنت فرا برسد و این قطعه به عنوان دندان همیشگی نصب گردد. در بعضی موارد استخوان شخص ضعیف است و باید بوسیله مواد استخوانی تقویت گردد، که این امر یا قبل از قراردادن ایمپلنت دندان صورت می گیرد و یا هنگام قراردادن ایمپلنت.
عوارض ایمپلنت دندان
علاوه بر ریسک های جراحی، این امکان نیز وجود دارد که ایمپلنت دندان شما موفقیت آمیز نبوده یا خراب شود. اگر ایمپلنت عفونت کند که بسیار نادر است یا اینکه بایت دندان ها به درستی تنطیم نشده باشد، ایمپلنت موفقی نخواهید داشت. آسیاب کردن به وسیله دندان ها فشار زیادی بر ایمپلنت وارد می کند که ممکن است باعث تضعیف استخوان و شکسته شدن ایمپلنت و خراب شدن آن شود.
باید بدانید که وقتی ایمپلنت برای دندان های پایین استفاده می شود، هنگام سوراخ کردن استخوان برای قرار دادن ایمپلنت عصبی که در سرتاسر فک پایین وجود دارد در برخی موارد ممکن است آسیب ببیند و این ممکن است باعث بی حس شدن یا مورمور شدن(سوزش) شود. این موارد در صورت بروز معمولا در قسمت پایین لب، چانه یا یک طرف زبان می باشند. این کرختی و بی حسی می تواند به صورت موقت و تا زمانی باشد که عصب بهبود یابد، یا به صورت دائمی باشد. آسیب دیدن عصب پس از کاشت ایمپلنت رایج نیست. عکس و سی تی اسکن به دندان پزشککمک می کند تا تشخیص دهد عصب کجا قرار دارد تا احتمال آسیب دیدن آن را به حداقل برساند.
در فک بالا، این ریسک وجود دارد که هنگام سوراخ کردن استخوان فک یکی از سینوس ها یا حفره بینی شما سوراخ شده و آسیب ببیند که ممکن است باعث عفونت شود. برای کمک به دندان پزشک شما در تشخیص محل قرارگرفتن سینوس ها و عصب ها، پیش از عمل جراحی شما یک عکس (x-Ray) مخصوص گرفته خواهد شد.
بهترین مارک ایمپلنت
در ایران معمولا از ایمپلنت های کره ای، اروپایی و آمریکایی استفاده می شود. اما کشور سازنده ایمپلنت تنها فاکتور مداخله کننده در کیفیت آن محسوب نمی شود. ایمپلنت های کره ای خود به چندین گروه تقسیم می شوند. همین طور بسیاری از ایمپلنت های اروپایی هم در بازار وجود دارند که قیمت و کیفیت آن ها حتی کمتر از محصولات کره ای میباشد. تشخیص ایمپلنت مناسب و آگاهی از کیفیت برند های مختلف برای مریض امری دشوار است و لازم است حتما از نوع برند و معتبر بودن آن آگاهی حاصل گردد. در صورتی که بهترین برند ایمپلنت هم توسط فردی غیر متخصص برای شما مورد استفاده قرار گیرد ممکن است عواقب ناخوشایندی را برای شما به همراه داشته باشد. پیشنهاد می شود که شما ابتدا جراح مورد نظر را انتخاب نمایید و سپس این جراح است که با توجه به میزان تجربه خود و همچنین بودجه شما ایمپلنت مناسب را با رعایت انصاف به شما معرفی خواهد کرد.
قیمت ایمپلنت
قیمت خدمات دندانپزشکی از جمله کاشت ایمپلنت زیاد است. اگر متخصص ایمپلنت، کاشت ایمپلنتی که انجام میدهد را ضمانت کند و در صورت شکست ایمپلنت، بدون دریافت هزینه، ایمپلنت دیگری برای شما بکارد، هزینه کمتری پرداخت خواهید کرد. همین طور در این شرایط باید هزینههای جانبی کاشت ایمپلنت مانند پودر استخوان و… را نیز در نظر بگیرید که آیا دندانپزشک قصد دارد برای بار دوم از شما بگیرد یا خیر؟
ایمپلنت های دندانی (جراحی ایمپلنت) به خاطر ظاهر طبیعی و ظرافت آنها شهرت خوبی پیدا کرده اند. بسیاری از این موارد مربوط به پست تیتانیوم است که در جراحی ایمپلنت استفاده می شود. از آنجایی که تیتانیوم رابطه خوبی با استخوان دارد، سلول های جدید رشد می کنند و در طی زمان به ایمپلنت دندانی متصل می شوند. این اتصال آنها را قوی و با دوام می کند.
البته، برای رسیدن به این نقطه باید پروسه جراحی ایمپلنت طی شود. در اینجاست که برخی افراد دچار تردید می شوند. اما جراحی ایمپلنت روشی متداول است که باعث ناراحتی بسیار کمی می شود و در دستان یک دندان پزشک آموزش دیده میزان موفقیت بسیار بالایی دارد.
سه دلیل برای عدم نگرانی در مورد جراحی ایمپلنت
تردید برخی از افراد در مورد استفاده (جراحی ایمپلنت) از این روش بی جا است. امروزه ایمپلنت به قدری رایج و پیشرفته شده است که درصد زیادی از افراد از آن استفاده می کنند و نرخ موفقیت بسیار بالایی را از خود نشان داده است. بنابراین جدا از هزینه های درمان، موارد زیر نباید مانع شما برای مراجعه جهت درمان شود.
برنامه ریزی دقیق: این روش دقیقا برنامه ریزی شده است. جراحی ایمپلنت یک روش نسبتا جزئی است، زیرا تمام جزئیات جراحی قبل از شروع درمان برآورد شده است. برای شرایط پیچیده، دندانپزشک از رادیوگرافی یا تصویربرداری سی تی برای برآورد محل دقیق هر ایمپلنت و ایجاد راهنمای جراحی برای استفاده در طول روش برای ایجاد برش های دقیق استفاده می کند.
درد: جراحی ایمپلنت با بیحسی موضعی انجام می شود. ایمپلنت معمولا ساده تر از کشیدن دندان است. اگر سالم باشید و استخوان کافی در فک خود داشته باشید، نباید هیچ مشکلی در طول جراحی ایمپلنت داشته باشید. با یک بیحسی موضعی، دندانپزشک تنها محل ایمپلنت و بافت اطراف را بی حس می کند و شما چیزی از درد نخواهید فهمید. با این حال چنانچه باز هم مضطرب هستید، قبل از شروع کار دندان پزشک از یک داروی آرام بخش و یا ضد اضطراب استفاده می کند.
سؤالات متداول ایمپلنت
آیا ایمپلنت مثل دندان طبیعی حس دارد؟
در خود ایمپلنت دندانی عصبی وارد نمیشود ولی به علت وجود اعصاب در محیط اطراف ایمپلنت دندانی شما حس فشار و درد را میتوانید تجربه کنید .
ایمپلنت به صورت پیچ های هستند که جنس آنها از تیتانیوم است که آن را در استخوان فک می گذارند و به صورت ریشه دندانها عمل می کند . ایمپلنت جایگزین مناسب برای دندان های از دست رفته است.
برای دندان های که کاملا از بین رفته اند و یا برای بیماران که قسمتی از فک آنها تحلیل رفته است و دندان مصنوعی روی لثه های آنها ثابت نمی ماند، ایمپلنت بهترین گزینه است
نگران از دست دادن دندانهای آسیبدیده خود نباشید.امروزه با پیشرفت علم در زمینه دندان پزشکی راهکارهای مختلفی برای درمان این دندانها اختراع شده است که یکی از این راهکارها ایمپلنت دندان است که امروزه توسط پزشکان توصیه میشود و بهترین درمان برای دندانهای از دست رفته است. ایمپلنت یا کاشت دندان، روش بسیار خوب و امید دهنده ای است برای کسانی که یک یا چندین دندان خود را از دست داده اند.
در مورد بیمارانی که دندان های زیاد یا همه دندان ها را از دست داده اند آیا قرار دادن چند ایمپلنت میتواند کافی باشد ؟
بله . با قرار دادن چند ایمپلنت دندانی میتوان دندان مصنوعی را بر روی آنها قرار داد تا گیر بیشتری را هم از ایمپلنت دندانی و هم بافت نرم داشته باشد . در این حالت دندان مصنوعی مانند کلیدی در ایمپلنت های دندانی قفل میشود و می توان در مواقع رعایت بهداشت دهان آن را خارج نمود و سپس در محل خود قرار داد . اگر چه در بعضی موارد بسته به شرایط ناحیه با قرار دادن تعداد بیشتر ایمپلنت دندانی ، میتوان به صورت ثابت ، دندان ها را جایگزین نمود
شیارهایی که در دندان آسیابی وجود دارد در ایمپلنت دندانی نیز وجود دارد ؟
بله . تاج ایمپلنت دندانی مانند روکش دندان طبیعی می باشد از نظر شکل و ظاهر مشابه با دندان طبیعی در ناحیه مورد نظر است .
چه نوع بیماری از کاشت ایمپلنت دندانی جلوگیری می کند؟
معمولاً اکثر بیماریهای مشکلی در ارتباط با درمان ایمپلنت دندانی ندارند مگر در بیماریهای خاص که ممکن است موفقیت درمان را تحت تاثیر قرار دهند مثل سابقه رادیوتراپی در ناحیه مورد نظر کاشت ایمپلنت دندانی ، در افراد حامله ، در افراد که مشکلات روانی و روحی شدید ، مشکلات شدید انعقادی یا افرادی که شرایط سیستمیک مناسبی جهت انجام جراحی دندانها وجود ندارد و افرادی که بهداشت دهانی خوبی ندارند و … همچون سایر جراحی های دهان درمان ایمپلنت دندانی صورت نمیگیرد.
ایمپلنت دندانی در فک بالا آسانتر است یا فک پایین ؟
به علت کیفیت بهتر استخوان در فک پایین امکان موفقیت درمانی طبق تحقیقات انجام گرفته بالاتر میباشد .
آیا ایمپلنت مانند دندان طبیعی دچار پوسیدگی می شود؟
خیر . همانطور که میدانیم ایمپلنت دندانی از جنس فلز تیتانیوم ( آلیاژ آن ) می باشد و دچار پوسیدگی نمیشود .
کسانی که شیمی درمانی میکنند امکان انجام درمان ایمپلنت دندانی را دارند ؟
برای این گونه بیماران با در نظر گرفتن شرایط سیستمیک بیمار ، نوع دارو مصرف شده ، مدت زمان شیمی درمانی ، نظر پزشک معالج فرد و … میتوانید تصمیم گیری درست را انجام دهید .
ایمپلنت دندان جلو راحت تر است یا دندانهای آسیابی؟
از لحاظ مراحل جراحی کاشت ایمپلنت دندانی ، دندانهای جلویی به علت نبودن محدودیتهای آناتومیک (مثل سینوس ، عصب و …)راحتتر می باشند اما باید در نظر داشت که ملاحظات زیبایی یک فاکتور کلیدی در ایمپلنت دندان های جلویی می باشد .
آیا سیگار مضراتی برای ایمپلنت دندانی هم دارد ؟
مضرات سیگار بر کسی پوشیده نمی باشد ، تحقیقات زیادی در رابطه با مقایسه میزان موفقیت درمان در افراد سیگاری و غیر سیگاری صورت گرفته و به طور کلی میزان موفقیت در افراد سیگاری پایین تر از افراد غیر سیگاری میباشد . (به علت واکنش های غیر طبیعی که بافت به درمان نشان میدهند ) افراد سیگاری باید ترجیحا سیگار را ترک نمایند و در مواردی که امکان ترک سیگار وجود ندارد باید از 1 یا 2 هفته قبل از انجام جراحی تا چندین هفته پس از ترمیم ناحیه جراحی سیگار را قطع نمایند .
آیا درمان ایمپلنت دندانی محدود به سن خاصی می باشد و آیا اصلا ارتباطی به سن فرد دارد ؟
درمان زمانی که فرد از نظر رشد فکی کامل شده باشد و دندانهای دائمی آن رویش کامل کرده باشند و به سطح جونده رسیده باشند ، میتواند صورت گیرد و ربطی به سن شناسنامه ای فرد ندارد و هر فردی که شرایط فوق را داشته باشد درمان میتواند در آن آغاز شود . این درمان برای افراد مسن که امکان جراحی داشته باشند هم محدودیتی ندارد پس هر فرد بالغی که تصمیم برای درمان بگیرد ، با در نظر گرفتن شرایط ، میتواند از فواید این درمان سود ببرد . پس همین حالا تصمیم بگیرید !
برای چه کسانی میتوانیم ایمپلنت دندانی بگذاریم ؟
تمام افرادی که از نظر شرایط سیستمیک و روانی سالم باشند بدون هیچ مشکلی امکان درمان آنها وجود دارد در بعضی از موارد که بیمار دارای بیماریهای مزمن (مثل فشار خون کنترل شده ، دیابتیک کنترل شده ) باشد ، با توجه به در نظر گرفتن شرایط توسط پزشک معالج امکان درمان وجود دارد و به طور کلی موارد کمی وجود دارند که برای انجام درمان ایمپلنت دندانی منعی وجود داشته باشد.
چرا ایمپلنت دندانی ؟
ایمپلنت دندانی از جنس تیتانیوم و آلیاژهای آن میباشد که جایگزین ریشه از دست رفته می شود ، بدون آنکه نیاز به تراش دندانهای مجاور (پروتز ثابت ) و یا مشکلات استفاده از دندان های متحرک (مثل لقی ، صدمه به بافت نرم و سخت دندان مجاور و … ) داشته باشد . راههای مختلفی برای جایگزینی دندان از دست رفته وجود دارد ولی در حال حاضر ایمپلنت دندانی با توجه به میزان موفقیت درمانی بالای آن به عنوان یکی از بهترین درمان ها برای دندان از دست رفته می باشد .
از ایمپلنت خود چه انتظاراتی می توانید داشته باشید؟
ایمپلنت دندان مانند دندان طبیعی شما به نظر می رسد و کار خواهد کرد. هرچند در برخی از بیماران اینکه ایمپلنت دقیقا مانند دندان طبیعی به نظر برسد ممکن است کاری سخت باشد. چراکه در برخی موارد به دلیل میزان استخوانی که دارید (تراکم استخوان) و مقداری که نیاز است تا ایمپلنت کار گذاشته شود و به طور صحیح کار کند، ممکن است ایمپلنت شما به صورت مستقیم قرار نگیرد و زاویه دار کار گذاشته شود. تاج دندان می تواند پهن تر ساخته شود تا فاصله بین دندان ها را بپوشاند. مطالعات انجام شده تاکنون نشان داده اند که دوام و عمر مفید این ایمپلنت دندان می تواند تا ۲۵ سال باشد.