از اینکه ایمپلنت را به عنوان جایگزین دندان از دست رفته تان انتخاب کردید به شما تبریک میگویم. حال برای اینکه بتوانید از این سالهای زیادی استفاده کنید، لازم است تا به مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی ایمپلنت دندان توجه کنید بسیاری از افراد در رابطه با مواردی چون عوارض مراقبتنکردن از ایمپلنت پس از کاشت و رژیم غذایی پس از کاشت ایمپلنت از دکتر آرش گلستانه متخصص ایمپلنت در اصفهان میپرسند. ما در این مقاله به تمامی سوالات شما عزیزان پاسخ دادیم، همراه ما باشید.
فهرست مطالب
اقدامات 24 ساعت اول بعد از جراحی ایمپلنت
افرادی که ایمپلنت دندان انجام میدهند، در 24 ساعت اول بعد از جراحی ایمپلنت باید یک سری مراقبتها را انجام دهند، در ادامه به این اقداماتی که افراد میبایست توجه کنند پرداختیم که عبارتند از :
- طی 12 ساعت اولیه نوشیدنی و غذای داغ استفاده نکنید.
- نوشیدنی فقط سرد میل شود، رژیم غذایی تان نرم، سبک و سرد باشد.
- محل جراحی را تا 12 ساعت پس از عمل به طور متناوب با کمپرس یخ خنک کنید.
- ممکن است کمی تراوش خونابه داشته باشد، در این صورت یک تکه گاز استریل را در محل قرار داده و به مدت بیست دقیقه روی آن فشار دهید. چنانچه خونابه ادامه داشت با ما تماس بگیرید.
- به هیچ وجه مشروبات الکلی مصرف نکنید و سیگار نکشید.
- دهان را شستشو ندهید، تف ننمائید و فقط در صورت نیاز آب دهان را بیرون بریزید.
جهت کنترل و مراقبت ناحیه جراحی و ایمپلنت ویزیت های دوره ای برای شما در نظر گرفته شده است. به منظور بهرهگیری کامل تر از نتایج درمانی خود، انجام این معاینات دوره ای مفید است. اولین ویزیت شما روز بعد از جراحی است.
مراقبت های روزهای بعد تا یک هفته پس از ایمپلنت
پس از یک هفته نیز لازم است جهت جلوگیری از آسیب به ایمپلنت و پیشگیری از مشکللات احتمالی به یک سری از نکات مراقبتی توجه کنید، مراقبت های روزهای بعد تا یک هفته پس از ایمپلنت به شرح ذیل میباشد:
- از رژیم غذایی نرم و سبک استفاده کنید.
- شستشوی دهان بعد از هر وعده غذا و در فاصله بین غذاها (برای شستشو یک قاشق نمک در یک لیوان آب گرم حل کرده بکار ببرید).
- هنگام مسواک زدن مراقب بخیه ها باشید تا آسیب نبینند.
- در صورت تجویز دهان شوی کلروهگزیدین، اول مسواک زده، سپس دهان خود را با آب نمک رقیق و گرم شستشو داده و سپس دهانشوی ضد عفونی کننده را به مدت نیم دقیقه داخل دهان غرغره نموده و بهمدت نیم ساعت نوشیدنی یا غذا میل نکنید.
- بعد از جراحی خیلی وسیع پروتز متحرک کامل خود را تا شش هفته استفاده نکنید.
- سیگار نکشید.
- چنانچه از بخیه های قابل جذب برای شما استفاده نشده باشد، برای خارج کردن بخیه ها 7 تا 10 روز بعد به مطب مراجعه نمایید.
مراقبت های دو تا شش هفته بعد از کاشت ایمپلنت
پس از اینکه از کاشت ایمپلنتتان به مدت دو تا شش هفته گذشت، لازم است تا به یکسری نکات مراقبتی توجه کنید که در ادامه آنها را بررسی کردیم و به شرح ذیل میباشد:
- بهداشت دهانتان را رعایت کنید. توجه داشته باشید استفاده مرتب و منظم دهان شوی از روز بعد از جراحی باید برای همیشه بخشی از فرهنگ بهداشتی دهان و دندان شما گردد. این نکته بهخصوص در ایمپلنت های یک مرحله ای که پیچ پوشاننده خارج از لثه قرار دارد بسیار حائز اهمیت می باشد.
- به هیچ وجه سیگار نکشید.
- پروتز موقت خود را بعد از هر غذا تمیز کنید.
- استفاده از پروتز های متحرک منوط به انجام اصلاحاتی بر روی آنها و کاربرد پوشاننده نرم (Soft Liner) یا اصلاح کننده های بافتی (Tissue Conditioner) در داخل آنها می باشد. انجام این تمهیدات به منظور وارد نشدن فشار بر روی ایمپلنت ها است.
- قبل از تحویل دادن پروتز های نهایی غذاهای حاوی مواد زیر توصیه می گردد: مایعات، سیب زمینی پخته، تخم مرغ پخته، برنج، گوشت، چرخ کرده، ماکارونی، پاستا، انواع ماهی، نان نرم.
رژیم غذایی پس از کاشت ایمپلنت
بعد از کاشت ایمپلنت خوردن ته دیگ، گوشت سفت(مثال: گوساله)، نان بربری، نان سنگک، آجیل، آدامس ممنوع است. می توان سبزیجات و میوه جات را خرد یا رنده کرد و با احتیاط مصرف کرد. در صورت فشار زیاد روکش موقت کنده می شود یا می شکند و یا ایمپلنت به استخوان متصل نمیشود. چنانچه پیچ شکل دهنده لثه که در جراحی ایمپلنت های یک مرحله ای بر روی فیکسچر بسته میشود و در واقع قسمت خارج لثه ای ایمپلنت محسوب می شود شل گردید، سریعا به مطب مراجعه فرمائید.
اگر پس از کاشت ایمپلنت عازم سفر هستید و نمیتوانید با متخصص ایمپلنت خود درتماس باشید حتما به نکات زیر توجه کنید:
- چنانچه پیچ شکل دهنده لثه شل و خارج گردید به هیچ وجه نگران نشوید، فقط ناحیه را تمیز و بهداشت را حفظ کنید تا لثه ترمیم یابد. هنگام بازگشت و مراجعه پیچ شکل دهنده لثه مجدد برای شما بسته میشود (دو هفته قبل از شروع مرحله پروتز و قالبگیری).
- همانطور که پس از شکستگی استخوان، قطعات (جراحی ایمپلنت دندان) استخوان را بهم متصل میکنند (گچ میگیرند) و به بیمار می گویند که ناحیه تحت هیچ فشاری قرار نگیرد. همین نکته اساسی را در کاشت ایمپلنت باید مراعات گردد.
- روند ترمیم بدون وقفه در صورتی که ایمپلنت و استخوان جابجا نشود و ایمپلنت تحت فشار قرار نگیرد امکانپذیر است. بهطور متوسط دوره ترمیم در فک پایین دو تا سه ماه، در فک بالا سه تا چهار ماه و اگر استخوان بازسازی شده باشد شش تا هشت ماه زمان نیاز دارد.
دهانشویههای مخصوص ایمپلنت
یکی از مراقبتهای لازم بعد از جراحی ایمپلنت دندان استفاده از دهانشویههای مخصوص چون شستشوی آنتیبیوتیکی و نمکی جهت ضدعفونی محل زخم جراحی است. در روز دو بار میبایست 2 بار به مدت 30 دقیقه دهان خود را ضدعفونی کنید. استفاده از این محلول لازم نیست همیشگی اما تا دو هفته پس از جراحی حتماً از این محلول استفاده کنید و تا نیم ساعت بعد از ضدعفونی نیز چیزی نخورید و نجوید.دهانشویه های مخصوص ایمپلنت باید فاقد الکل باشند. استفاده از دهانشویههای مخصوص ایمپلنت باعث کاهش پوسیدگی و جلوگیری از عفونت دندان میشود.
مصرف دارو پس از کاشت ایمپلنت
از عوارض جانبی کاشت ایمپلنت میتوان به درد، خونریزی و ورم صورت اشاره کرد. برای کاهش درد و جلوگیری از عفونت برای بیمار داروهای مسکن و آنتی بیوتیک تجویز میکند، اگر احساس تب کردید میتوانید استامینوفن مصرف کنید و برای کاهش درد نیز میتوانید داروهایی چون استامینوفن؛ ایبوپروفن؛ Nuprin؛ Advil مصرف کنید. میبایست قبل از مصرف حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض مراقبتنکردن از ایمپلنت پس از کاشت
اگر به دستورها پزشک بیتوجه باشید ممکن است عوارضی را برای شما به همراه داشته که به شرح ذیل است:
- یکی از شایعترین عوارض مراقبتنکردن از ایمپلنت، عفونیشدن محل ایمپلنت است.
- اگر توصیههای پزشک را جدی نگیرید ممکن است خونریزی پس از ایمپلنت بیشتر شود.
- به رژیم غذایی که پزشک به شما توصیه کرده میبایست عمل کنید، زیرا در برخی موارد باعث شلشدن روکش ایمپلنت میشود البته این مورد بسیار نادر است.
نتیجه گیری
در این مقاله به مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان پرداخت ایمپلنت دندان یکی از جراحیهای بسیار حساس است تا چند روز اول باید به رژیم غذایی و نکات مراقبتی گفته شده توسط پزشک توجه کنید همچنین به یاد داشته باشید که اگر دندانتان عفونی شد حتماً با دندانپزشک خود تماس بگیرید؛ زیرا در آینده مشکلات زیادی برایتان به همراه خواهد داشت و هر 6 ماه یکبار جهت بررسی وضعیت ایمپلنت دندانتان به پزشک خود مراجعه کنید.