کاشت دندان به روش مینی ایمپلنت یکی از روشهای نوین جهت جایگذاری دندانهای ازدسترفته است، مینی ایمپلنتها تقریباً مشابه ایمپلنت هستند با این تفاوت قطر کمتری داشته و کوچکتر هستند به همین علت با سهولت بیشتری وارد فک میشوند، همچنین مینی ایمپلنت در برخی موارد خاص نظیر ارتودنسی نیز کاربرد دارند که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
در کل ایمپلنتها در هرجایی که ایمپلنتهای معمولی قادر به استفاده نیستند کاربرد دارند، حال ممکن است صحبتهای گفته شده سؤالات زیادی را برایتان به وجود آورده که به شرح ذیل هستند:
کاربرد مینی ایمپلنت دندان چیست؟
مینی ایمپلنت چه مزایا و معایبی دارد؟
چه کسانی برای مینی ایمپلنت مناسباند؟
عمر مینی ایمپلنت چه قدر است؟
مینی ایمپلنت چیست؟
قیمت مینی ایمپلنت در اصفهان چه قدر است؟
چگونه از مینی ایمپلنت مراقبت کنیم؟
دکتر آرش گلستانه متخصص ایمپلنت در اصفهان قصد دارند بهتمامی سؤالات مطرحشدة شما عزیزان پاسخ دهند.
فهرست مطالب
- 1 مینی ایمپلنت (Mini Implant) چیست؟
- 2 کاربرد مینی ایمپلنت دندان چیست؟
- 3 مزایای مینی ایمپلنت
- 4 معایب مینی ایمپلنت
- 5 چه کسانی برای مینی ایمپلنت مناسباند؟
- 6 روش کاشت مینی ایمپلنت
- 7 عمر مینی ایمپلنت چه قدر است؟
- 8 نحوه مراقبت از مینی ایمپلنتهای دندانی
- 9 آیا میتوان از مینی ایمپلنت برای دندان مصنوعی ردیف بالا استفاده کرد؟
- 10 آیا احتمال شکست مینی ایمپلنت وجود دارد؟
- 11 کاربرد مینی ایمپلنت در ارتودنسی
- 12 قیمت کاشت دندان به روش مینی ایمپلنت در اصفهان
- 13 سوالات متداول کاشت دندان به روش مینی ایمپلنت
مینی ایمپلنت (Mini Implant) چیست؟
در حال حاضر افراد زیادی دندان هایشان را در اثر حوادث گوناگون ازدستدادهاند و به همین علت روشهای زیادی برای پرکردن جای خالی دندان به وجود آمده و حال یکی از جایگزینهای دندان، مینی ایمپلنتها (Mini Dental Implant) که بهاختصار به آن MDI نیز میگویند هستند. مینی ایمپلنت ها از نظر ظاهری بسیار کوچک و جمعوجور هستند، این نوع ایمپلنت معمولاً برای افرادی مناسب است که استخوان زیادی را ازدستدادهاند و قادر به استفاده از ایمپلنتهای بزرگ نمیباشند.
این نوع ایمپلنت قطری کمتر از سه میلیمتر داشته و یکتکه است، همچنین دارای انتهای توپی شکلی هستند که از استخوان فک بیرونزده و به صورت مستقیم درون فک جای داده میشده و مناسبترین گزینه برای کاشت یک و یا چند دندان ازدسترفته است.
کاربرد مینی ایمپلنت دندان چیست؟
به گفتة دندانپزشکان مینی ایمپلنتها بهترین جایگزین ایمپلنتها سنتی هستند، این نوع ایمپلنتها همانطور که از نامشان مشخص است بر خلاف ایمپلنتهای سنتی از قطر کمتری برخوردار هستند و به همین علت بهراحتی درون فک جای داده میشوند، حتی در برخی موارد نیز نیازی به جراحی نبوده و بدون آنکه احتیاجی به طیکردن مراحل نصب ایمپلنت معمولی باشد نصب میشوند.
حال مینی ایمپلنتها کاربردهای فراوانی دارند؛ اما بیشتر برای افرادی مناسب است که دندان هایشان ازدسترفتهشان آنان را با مشکلاتی نظیر بیش بودن فاصله بین دندانها، پایین آمدن لثه و چندین مشکل دیگر مواجه کرده، حال این بخشی از کاربردهای مینی ایمپلنت است و در ادامه قصد داریم دیگر کارایی مینی ایمپلنتها را بررسی کنیم که به صورت ذیل هستند:
- سرعت اجرای این روش نسبت به ایمپلنت سنتی بالاتر است.
- میزان درد در این روش بسیار پایین است.
- پشتیبان برای پروتزهای دندانی مانند دندان مصنوعی، پل، و میلههای کامل برای پروتز کامل دندان
حال به این مثال توجه کنید تا با کاربرد مینی ایمپلنتها بیشتر آشنا شوید، فرض کنید بخشی از دندانهای خود را ازدستدادهاید، مینی ایمپلنتها بهعنوان پایه پروتز دندانی عمل کرده و با کمک آن دندانپزشک قادر است پروتز را به محل قرارگیری مناسب خود ثابت کند
مزایای مینی ایمپلنت
افرادی که برای کاشت دندان از روش سنتی استفاده کردهاند در گریانند که این روش چقدر دردناک بوده و مدت زمان بهبود آن نیز طولانی مدت است، حال مینی ایمپلنتها بنا به دلایل و مزایای بسیار توانستهاند جایگزین روشهای سنتی شوند زیرا:
- طول درمان و بهبودی را کاهش داده است؛ زیرا به جراحی بزرگ و بیهوشی کلی نیازی نیست.
- بیمار در این روش درد کمتری را تحمل میکند.
- نیاز به جراحی در این روش کمتر است و نسبت به ایمپلنتهای سنتی غیرتهاجمیتر است.
- نیازی به استفاده از فضای بین دندانها نیست این در حالی است که در ایمپلنت سنتی بایستی فضا میان دندانها ایجاد شود.
- برای افرادی مناسب است که نمیتوانند از ایمپلنت سنتی استفاده کنند؛ مثلاً این گزینه برای افراد بالای ۶۵ سال که معمولانمی توانند ایمپلنت کنند مناسب است.
- افرادی که استخوان ضعیف و نازک دارند قادر به استفاده از این روش هستند.
- قابلجابهجایی و یا حذف است.
- به کمترین میزان تراشکاری در این روش نیاز است.
- هزینة مینی ایمپلنت نسبت به ایمپلنت معمولی کمتر است.
معایب مینی ایمپلنت
در مطالب بالا به مزایای ویژه مینی ایمپلنت پرداختیم؛ اما این به این معنا نیست که این روش هیچ عیبی ندارد، مینی ایمپلنت نیز مانند تمامی روشهای درمانی معایبی دارد که نمیتوان منکر آن شد، در ادامه قصد داریم به معایب مینی ایمپلنت بپردازیم که به شرح ذیل هستند.
- همانطور که گفتیم مینی ایمپلنتها قطر کمی دارند و به همین علت مقاومت خوبی در مقابل خوردن و جویدن ندارند و هر زمان ممکن است که شکسته و یا آسیب ببینند.
- برای جاگذاری این روش لازم است تا از دستگاه و تکنولوژی خاص استفاده شود.
- بهآسانی نمیتوان آن را حرکت داد و یا برداشت.
- احتمال بروز عفونت در این روش نسبت به روش سنتی بیشتر است.
چه کسانی برای مینی ایمپلنت مناسباند؟
به گفتة متخصصین برخی افراد قادر به استفاده از ایمپلنتهای معمولی نیستند زیرا تمامی افراد شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت را ندارند. حال مینی ایمپلنت مناسب افرادی است که نمیتوانند ایمپلنتهای بزرگ استفاده کنند، مبتلا به استخوانهای ضعیف هستند. مینی ایمپلنت برای افرادی قابل استفاده است که نمیتوانند هزینه زیادی بابت ایمپلنتهای سنتی پرداخت کنند، مبتلا به بیماریهایی نظیر دیابت، بیماریهایی عروقی و هموفیلی هستند، بااینحال بهتر است که قبل از هر اقدامی با متخصص مشورت کنید.
روش کاشت مینی ایمپلنت
برای کاشت مینی ایمپلنت لازم است تا مرحله طی شود تا نتیجه نهایی موفقیتآمیز باشد، حال مراحل کاشت مینی ایمپلنت به شکل زیر است:
- ابتدا دندانپزشک بیمار را معاینه کرده و پرونده وی را بررسی میکند و تشخیص میدهد که آیا بیمار کاندید مینی ایمپلنت هست یا خیر؟
- در مرحله بعد، با استفاده از تصویربرداری مانند رادیوگرافی دیجیتالی (دیجیتال X-ray)، ابعاد دهان و فک بیمار بررسی شده و محل کاشت مینی ایمپلنت تعیین میشود.
- سپس کار جراحی را آغاز کرده به این صورت که درون فک بیمار سوراخی ایجاد میکند و مینی ایمپلنت را در عمق مناسب قرار میدهد و به فک وصل میکند، این مرحله بسیار کوتاه است بهطوریکه فقط چند دقیقه طول میکشد.
- در مرحلة بعد بایستی چندماهه صبر کنید تا ایمپلنت با فک ادغام شود، به گفته ایمپلنتولوژیستها از مصرف غذاهای سفت و سخت پرهیز شود.
- در نهایت پس از بهبودی کامل دندان مصنوعی روی مینی ایمپلنت قرار میگیرد.
عمر مینی ایمپلنت چه قدر است؟
در مطالب بالا گفتیم که مینی ایمپلنت استحکام زیادی ندارد؛ اما لازم به ذکر است درصورتیکه بیمار از مینی ایمپلنت بهدرستی استفاده کند، به توصیههای دندانپزشک توجه کند و بهداشت دهان و دندانش را در اولویت قرار دهد میتواند تا سالیان سال از دندانهای زیبا لذت ببرد، ناگفته نماند که مینی ایمپلنت حتی ۱۰ تا ۲۰ سال نیز عمر میکنند.
البته مواردی نظیر کیفیت و برند مینی ایمپلنت، محل کاشت و غیره در این امر تأثیر بسزایی دارند به همین علت توصیه میشود گول قیمت را نخورید و ایمپلنتهای نامرغوب استفاده نکنید؛ زیرا در مدت کوتاهی مجبور به تعویض آن میشوید.
نحوه مراقبت از مینی ایمپلنتهای دندانی
مراقبت از مینی ایمپلنت دقیقاً همانند مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی ایمپلنت دندان است، در وهلة اول لازم است تا بهداشت دهان و دندانتان را جدی بگیرید؛ زیرا عفونت اثرات مخربی برای مینی ایمپلنت به همراه دارد.
- سعی کنید به طور منظم جهت معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- رژیم غذایی مناسب داشته باشید و از مصرف خوراکیهایی که ممکن است منجر به شکستن مینی ایمپلنت شوند پرهیز کنید.
- از استعمال دخانیات نظیر سیگار، قلیان و مواد مخدر پرهیز کنید؛ زیرا باعث کاهش عمر ایمپلنت شده و عوارض جانبی زیادی را به همراه دارد.
- از هرگونه دستکاری و بازی با آن پرهیز کنید.
آیا میتوان از مینی ایمپلنت برای دندان مصنوعی ردیف بالا استفاده کرد؟
بسیاری از بیماران نیاز دارند تا فک بالایشان ایمپلنت استفاده کنند به همین علت بسیار سؤال برایشان پیش میآید که آیا میتوان از مینی ایمپلنت برای دندان مصنوعی ردیف بالا استفاده کرد؟
در جواب این سؤال باید دکتر آرش گلستانه به این صورت پاسخ داده اند:
بله مینی ایمپلنتها را هم برای دندان مصنوعی ردیف بالا و هم ردیف پایین میتوان استفاده کرد، در کل حفرههای ایجاد شده درون فک نسبت به ایمپلنت معمولی کوچکتر بوده و هرجایی از فک فضای خالی و یا مناسب برای کاشت ایمپلنت ندارد از مینی ایمپلنت استفاده میشود.
آیا احتمال شکست مینی ایمپلنت وجود دارد؟
مینی ایمپلنتها نیز همانند هر نوع ایمپلنت دیگری ممکن است نتیجه موفقی نداشته باشند و شکست بخورند، حال مواردی که باعث این اتفاق میشود بخشی به دندانپزشک و بخش دیگر به خود بیمار بستگی دارد، مثلاً مراحل کار، انتخاب نوع مینی ایمپلنت و دقت در حین کار و غیره به دندانپزشک و مواردی نظیر مراقبتهای بعد از کاشت مینی ایمپلنت و همچنین تحقیق برای دندانپزشک خوب و برند مناسب به بیمار بستگی دارد.
کاربرد مینی ایمپلنت در ارتودنسی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید مینی ایمپلنتها در ارتودنسی هم کاربرد دارند و شاید این سؤال در ذهنتان پیشآمده که چه کاربردی دارند؟ در واقع ارتودنسیت ها از مینی ایمپلنت بهعنوان یک محافظ و پشتیبان برای حرکت دندانهای درمان شده استفاده میکنند. کاربرد دیگر مینی ایمپلنت این است که متخصص ارتودنسی قادر است تا دندانها را به صورت دقیق و با کمترین میزان انحراف و عدم تقارن حرکت داده و به محل اصلی هدایت کند.
قیمت کاشت دندان به روش مینی ایمپلنت در اصفهان
بهطورکلی قیمت مشخصی نمیتوان برای ایمپلنت تعیین کرد؛ زیرا این مورد پس از معاینه مشخص میشود، به طور نمونه قیمت نهایی ایمپلنت به مواردی نظیر محل جغرافیایی، تعداد ایمپلنت، متریالهای استفاده سده، هزینه جانبی، برند مینی ایمپلنت، تخصص دندانپزشک و غیره بستگی دارد.
کلام آخر
یکی از نکات مهمی که برای کاشت مینی ایمپلنت بایستی به خار داشته باشید، این است که مینی ایمپلنتها به دستگاههای مخصوصی و دقیقتری نسبت به ایمپلنتهای معمولی نیاز دارند، حال در این مورد دکتر آرش گلستانه توصیه میکنند که در مورد تجربة دندانپزشک بسیار تحقیق کرده؛ زیرا برای کاشت مینی ایمپلنتها نیاز است تا دندانپزشک از تجربة بالا برخوردار باشد، همچنین مطمئن شوید که دندانپزشکتان وسایل مخصوص کاشت مینی ایمپلنت را دارد.
سوالات متداول کاشت دندان به روش مینی ایمپلنت
بله مینی ایمپلنتها درصورتیکه بهدرستی از آنها مراقبت شوند و مراحل کاشت آن بهدرستی انجام گیرد دائمی بوده و سالیان سال فرد قادر است تا از آن استفاده کند؛ زیرا به صورت مستقیم در فک کاشته شده و جایگزینی عالی برای ریشه دندان است، در غیر این صورت ممکن است آسیبدیده و نیاز به تعویض پیدا کند.
نه مراقبت از مینی ایمپلنتها دقیقاً همانند مراقبت از دندانهای طبیعی است، برای مراقبت از مینی ایمپلنت باید توجه خاصی به بهداشت دهان و دندانتان داشته باشید، ناگفته نماند که برخی از دندانپزشکان بر این باورند که مراقبت از مینی ایمپلنتها از مراقبت دندانهای طبیعی کمی راحتتر است.
بله تمامی افراد میتوانند از این روش فوقالعاده بهرهمند شوند و هیچ محدودیتی برای این روش وجود ندارد، ولی بهتر است قبل از هر اقدامی ابتدا با متخصص مشورت کنید.
مینی ایمپلنتها بهراحتی در کنار دندانهای طبیعی مینشینند، حتی در برخی مورد نیز بهسلامت دیر دندانها نیز کمک میکنند.
برای کاشت مینی ایمپلنت هیچ نیازی به بیهوشی کامل نیست و دندانپزشک قبل از انجام این کار محل موردنظر را با استفاده از مواد مخصوص بی حس کرده تا بیمار در حین انجام کار هیچ دردی احساس نکند.