همانطور که میدانید دندانها بنا به دلایل مختلفی از بین میروند، حال خطر ازبینرفتن دندان در زنان باردار نیز بسیار زیاد است، به همین علت بسیاری از متقاضیان درباره ایمپلنت دندان در بارداری میپرسند.
دکتر آرش گلستانه متخصص ایمپلنت در اصفهان در این مقاله قصد دارند مواردی نظیر مزایا و معایب قراردادن ایمپلنت در دوران بارداری، زمان مناسب برای قراردادن ایمپلنت پس از زایمان، روشهای پیشگیری از نیاز به ایمپلنت در دوران بارداری، احتیاطهای لازم برای بارداران و شرایطی که باید از قراردادن ایمپلنت در دوران بارداری خودداری شود را بررسی کنند.
فهرست مطالب
- 1 چرا ایمپلنت دندان در بارداری ممنوع است؟
- 2 دلایل شکست ایمپلنت در بارداری چیست؟
- 3 در چه وضعیتی ایمپلنت در بارداری لازم است انجام شود؟
- 4 هزینه ایمپلنت در بارداری چگونه است؟
- 5 مزایای انجام اورژانسی ایمپلنت در بارداری چیست؟
- 6 راههای پیشگیری از نیاز به ایمپلنت دندان در بارداری
- 7 در آخر؛ آیا زنان باردار کاندیداهای خوبی برای ایمپلنت هستند؟
چرا ایمپلنت دندان در بارداری ممنوع است؟
بدن بانوان در هنگام بارداری از نظر فیزیولوژیکی تغییراتی پیدا میکند؛ مثلاً میزان ترشح هورمونها افزایش پیدا کرده و باعث بروز مشکلاتی برای جنین میشود، حال این یکی از دلایلی است که باعث شده دندانپزشکان انجام ایمپلنت را در دوران بارداری ممنوع کنند. از دیگر دلایل این اتفاق میتوان به مواردی نظیر استفاده از بیهوشی یا بیحسی موضعی، تماس با اشعه ایکس در زمان تصویربرداری از ساختار استخوان فک، استرس، کمبود کلسیم، عفونت لثه و فشار روانی اشاره کرد که در ادامه هریک را به طور کامل بررسی میکنیم.
- بیهوشی یا بیحسی موضعی: دندانپزشک برای اینکه بیمار در حین ایمپلنت احساس درد نداشته باشد از بیهوشی یا بیحسی موضعی برای بیمار استفاده میکند، به همین علت دندانپزشکان به بیمارانی که باردار هستند پیشنهاد میکنند تا بعد از بارداری اقدام به ایمپلنت کنند؛ زیرا مواد بیحسی روی سلامت جنین و مادر باردار تأثیر بگذارد.
- تماس با اشعه ایکس در زمان تصویربرداری از ساختار استخوان فک: بخشی از روند انجام ایمپلنت گرفتن عکس جهت بررسی ارزیابی میزان تراکم، شکل و ضخامت استخوان، موقعیت ریشه دندانهای مجاور و وضعیت سلامت آنها است و حال اگر کمترین میزان اشعه ایکس به کودک برخورد کند و عوارض جبرانناپذیری میتواند به همراه داشته باشد؛ زیرا سلولهای جنین درحالرشد بوده و ممکن است منجر به خطرات محیطی مانند جهش ژنتیکی شود.
- استرس و فشار روانی: کسی نمیتواند منکر این قضیه شود که انجام ایمپلنت استرسزا است، حال متخصصین واردشدن هر گونه شرایط که باعث فشار روانی و استرس برای مادران باردار شود را منع میکند، زیرا علاوه بر آسیب به مغز جنین، احتمال فشارخون بالای بارداری (پرهاکلامپسی) یا حتی سقط را افزایش می دهد.
- کمبود کلسیم: کلسیم یکی از مواردی است که جنین برای رشد به آن نیاز دارد و این مادة حیاتی را از بدن مادر تغذیه میکند، حال برای ایمپلنت نیز، بازسازی محل ایمپلنت نیاز به کلسیم دارد و همین امر باعث میشود تا میان کافی کلسیم به نوزاد نرسد و در نتیجه مشکلاتی در رشد جنین ایجاد میشود.
- عفونت ایمپلنت دندان و لثه: از دیگر مواردی که ممکن است بعد از ایمپلنت رخ دهد عفونت لثه است، این مورد باعث بروز مشکلاتی برای مادران باردار میشود. این مورد علاوه بر آسیب به بافت لثه و دهان درصورتیکه پیشرفت میکند ممکن است از طریق خون به جنین منتقل شود و عوارضی نیز جلوگیری از افزایش وزن نوزاد، زایمان زودرس و خطرات قلبی را به همراه داشته باشد.
دلایل شکست ایمپلنت در بارداری چیست؟
همانطور که در پیشتر گفتیم ایمپلنت در دوران بارداری ممنوع است؛ زیرا علاوه بر آسیب به جنین و مادر، احتمال شکست نیز افزایش مییابد که این عوامل شامل موارد زیر میشوند:
- در دوران بارداری روند گردش خون در بدن مادر تغییریافته و به همین دلیل میزان خونرسانی به محل ایمپلنت بسیار کم است و یکی از شرایط لازم کاشت ایمپلنت میزان خون رسانی مناسب است.
- کلسیم کافی به محل ایمپلنت نرسیده به همین علت روند ادغام استخوان فک با ایمپلنت با مشکل مواجه میشود و هم به کودک آسیب میزند.
- برخی از داروهای استفاده شده در حین و بعد از درمان ممکن است سطح استروژن را کاهش داده و باعث کاهش سیستم ایمنی بدن شوند و در نهایت منجر به عفونت شود.
- در دوران بارداری تولید هورمونهای استروژن و پروژسترون افزایشیافته و منجر به تغییر به بافت اطراف دهان میشود.
- افزایش فشار بر روی ایمپلنت از دیگر دلایلی است که منجر به شکست ایمپلنت میشود؛ زیرا وزن بدن بالا رفته و باعث ایجاد فشار روی ایمپلنت میشود.
در چه وضعیتی ایمپلنت در بارداری لازم است انجام شود؟
توصیه میشود تا حتیالامکان از انجام ایمپلنت در زمان بارداری پرهیز کنید؛ اما در برخی اوقات لازم است تا در همان زمان بارداری ایمپلنت انجام شود، مثلاً زمانی که دندان بنا به دلایل مختلفی پوسیده شده و ممکن است به دیگر دندانها و یا فک آسیب برساند.
در برخی مواقع نیز دندانهای عقبی از بین میروند، ایمپلنت این دندان را میتوان به بعد از زایمان موکول کرد؛ ولی گاهی اوقات دندان جلو از بین رفته و در ظاهر مادر تأثیر زیادی گذاشته است، در این صورت اگر در سهماهه دوم بارداری هستید میتوان با مشورت پزشک زنان و متخصص ایمپلنت و همچنین تزریق بیحسی موضعی اقدام به کاشت دندان کرد.
هزینه ایمپلنت در بارداری چگونه است؟
همانطور که در مطالب بالا گفتیم ایمپلنت برای مادران باردار میبایست انجام نشود و حال در برخی مواقع این درمان ضروری بوده، هزینة ایمپلنت در زمان بارداری نسبت به زمانی که افراد در شرایط عادی هستند کمی گرانتر است زیرا نیاز است تا دندانپزشک در این زمینه بسیار باتجربه و خبره باشد. اما بهطورکلی هزینه ایمپلنت به مواردی نظیر برند ایمپلنت، بیمه، شرایط دهان و دندان، تعداد دندانهایی که میبایست ایمپلنت شوند، تجربه دندانپزشک بستگی دارد.
مزایای انجام اورژانسی ایمپلنت در بارداری چیست؟
همانطور که در مطالب بالا گفتیم در برخی مواقع لازم است تا مادر به صورت اورژانسی به کاشت ایمپلنت کند، حال این کار مزایای فراوانی دارد که عبارتاند از:
- بهرهمندشدن از یک لبخند زیبا
- جلوگیری از تحلیل استخوان و آسیب به دیگر دندانها
- بهبود تکلم و جویدن غذاها
راههای پیشگیری از نیاز به ایمپلنت دندان در بارداری
حفظ دندانها در زمان بارداری بسیار مهم است، زیرا در این زمان دندانها نسبت به زمانهای عادی بیشتر در معرض خطر پوسیدگی، خرابی و غیره هستند، حال دندانپزشکان به مادران بسیار توصیه میکنند تا در زمان بارداری از بهداشت دهان و دندان خود غافل نشوند، همچنین به مواردی نظیر معاینه منظم دندانها، رعایت رژیم غذایی، از ورزش و فعالیتهای سنگین و غیره پرهیز کنند.
بهترین زمان برای قراردادن ایمپلنت پس از زایمان
پس از زایمان بهتر است تا چند ماه صبر کید تا وضعیت جسمیتان به حالت قبل از بارداری بازگردد و دوران نقاهت زایمانتان طی شده باشد؛ زیرا بدن مادر جهت نگهداری جنین دچار تغییرات فیزیولوژیکی میشود و ممکن است تأثیرات منفی بر روی روند ادغام با ایمپلنت با استخوان فک داشته باشد.
ولی بهتر است تا با دندانپزشک و پزشک زنان در این باره مشورت کنید، زیرا در برخی موارد پزشک برای انجام ایمپلنت بلافاصله پس از زایمان مانعی نمیبیند و به شما اجازه کاشت دندان را میدهد، اما بهطورکلی بهترین زمان ایمپلنت پس از زایمان شش ماه تا یک سال است.
در آخر؛ آیا زنان باردار کاندیداهای خوبی برای ایمپلنت هستند؟
در این مقاله به ایمپلنت دندان در بارداری پرداختیم، حال این سؤال پیش میآید که آیا زنان باردار کاندیداهای خوبی برای ایمپلنت هستند؟ به این سؤال نمیتوان جواب قطعی داد؛ اما معمولاً دندانپزشکان این درمان را برای زنان برداری بنا به دلایلی که در بالا بررسی کردیم توصیه نمیکنند.
اما در برخی موارد شرایط مادر اورژانسی بوده و نیاز است تا در همان زمان بارداری ایمپلنت انجام شود، اما بهطورکلی بیش از ۹۰ درصد دندانپزشکان توصیه میکنند تا این درمان پس از زایمان انجام شده؛ زیرا در دوران بارداری احتمال شکست ایمپلنت بسیار زیاد است.