اتصال و جراحی لیفت سینوس به فک روشی برای پیوند استخوان است که زمانی به کار می رود که بیمار در فک بالا دارای استخوان مورد نیاز برای قرارگیری ایمپلنت به جای دندان های مولار نباشد. در اثر فقدان استخوان کافی در فک، قرارگیری ایمپلنت ناممکن است.
این روش پیش از جراحی ایمپلنت، در برخی از بیمارانی انجام می شود که فاقد تراکم کافی در استخوان فک هستند و به آن زمان کافی برای بهبودی استخوان داده می شود. اما در برخی بیماران هر دو روش به صورت همزمان انجام می شود. با وجودی که این روش غیر معمول نیست، اما همه افراد به این روش نیاز نخواهند داشت.
فهرست مطالب
- 1 لیفت سینوس چیست؟
- 2 روش لیفت سینوس چه مزایایی دارد؟
- 3 خطرات و عوارض جراحی لیفت سینوس
- 4 انواع لیفت سینوس
- 5 آیا میتوان عمل کاشت ایمپلنت دندان را همزمان با لیفت سینوس انجام داد؟
- 6 در چه شرایطی نباید عمل لیفت سینوس و کاشت ایمپلنت را همزمان انجام داد؟
- 7 چه کسانی لازم است تا قبل از ایمپلنت لیفت سینوس انجام بدهند؟
- 8 پیش از عمل جراحی لیفت سینوس چه اقداماتی برای آمادهسازی باید انجام شود؟
- 9 تفاوت لیفت سینوس و پیوند استخوان
- 10 چه افرادی برای جراحی سینوس مناسب نمیباشند؟
- 11 مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی ایمپلنت دندان و لیفت سینوس
- 12 روش سینوس لیفت چگونه انجام می شود؟
- 13 سوالات متداول جراحی لیفت سینوس
لیفت سینوس چیست؟
لیفت سینوس (ُSinus Lift) یکی از انواع جراحیهایی است که بری افزایش ارتفاع استخوان در منطقة بین دندانهای بالایی و دهانه بینی (سینوس) استفاده میشود. مکانهای قرارگیری سینوسهای فک بالا در کنار بینی، بالای دندانهای پرمولر و مولر بالایی و زیر چشم بوده و جایی پر از هوا است.
روش جراحی لیفت سینوس به این شکل است که متخصص ابتدا با استفاده از ابزارهای مخصوص پس از آنکه برش در لثه ایجاد کرد یک پنجره در استخوان سینوس درست میکند، سپس با مواد مخصوص آن پنجره را پر کرده و اینگونه استخوان را مرتفع میکند، کاربرد این روش در بیمارانی است که میزان استخوانها جهت قراردادن ایمپلنت کافی نیست و یا دندانهای پشتی فک بالاییشان ازدسترفته است.
این روش ممکن است برای برخی از بیماران مناسب نباشد، در ادامه این مورد را بررسی میکنیم؛ ولی بهتر است در زمان مراجعه با متخصص خود در این زمینه مشورت کنید.
روش لیفت سینوس چه مزایایی دارد؟
برخی از بیماران بنا به دلایلی دندانهای عقبی فک بالاییشان ازدسترفته و یا استخوان کافی جهت کاشت ایمپلنت ندارند، حال اینجا روش لیفت سینوس برای کاشت ایمپلنت استفاده و به کمک آن دندانپزشک میآید استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت را تأمین میکند، بازه زمانی که برای این درمان نیاز است بین ۶ الی دوازده ماه است؛ ولی ممکن است در برخی موارد میزان زمان بیشتری نیز نیاز باشد.
خطرات و عوارض جراحی لیفت سینوس
جراحی لیفت سینوس همانند سایر جراحی علاوه بر مزایای از معایبی نیز برخوردار است، حال برخی از این عوارض موقت بوده و پس از مدتی از بین میرود، برخی دیگر نیز به دلیل عدم توجه به دستورهای دندانپزشک اتفاق میافتد و ممکن است عواقب بدی را برای افراد به همراه داشته باشد. خطرات و عوارض جراحی لیفت سینوس عبارتاند از:
- یکی از عوارضی که جراحی لیفت سینوس به همراه دارد خونریزی است که معمولاً در تمامی جراحیها وجود داشته و با مصرف داروهای مخصوص پس از گذشت مدتی برطرف میشود.
- از دیگر عوارض طبیعی که پس از جراحی لیفت سینوس آن را تجربه میکنید درد است، معمولاً برای کمکردن میزان درد جراحان قرصهای مسکن تجویز میکنند.
- مورد دیگر عفونت است که دندانپزشکان برای جلوگیری از این اتفاق آنتیبیوتیک تجویز میکنند و بیمار موظف است تا در زمان مقرر داروها را مصرف کند. عفونت باعث تأخیر در روند بهبود میشود.
- تورم و درد از دیگر عوارض جراحی سینوس لیفت است که معمولاً ۲ تا ۷ روز زمان جهت بهبود نیاز دارد.
- از دیگر عوارض جراحی سینوس لیفت که بایستی آن را جدی بگیرید شکست استخوان است، لازم به ذکر که این موضوع بسیار نادر است و نیازی به نگرانی نیست.
- از دیگر عوارض جراحی سینوس لیفت که بسیار نادر است سوراخ در غشای سینوس یا پرفوراسیون غشای سینوس است، در موقع مواجه این مشکل دندانپزشک بایستی برای پوشش سوراخ در غشای سینوس، پوشش غشای مصنوعی یا پلاک خون جایگزین کند؛ زیرا در صورت عدم درمان ممکن است باعث اتفاقاتی نظیر عفونت و خونریزی بیشتر شود.
انواع لیفت سینوس
لیفت سینوس وابسته به شرایط دهانی بیمار در پنج نوع لیفت سینوس تکمرحلهای، دومرحلهای، باز و بسته انجام شده و که هر کدام از آنها به شیوة متفاوت انجام میشود که در ادامه میخواهیم هر کدام را به طور کامل توضیح دهیم که به صورت زیر هستند:
لیفت سینوس تکمرحلهای(Single-Stage Sinus Lift)
در این روش ابتدا دندانپزشک لبة بالایی فک را شکاف داده و فضای سینوس ماکزیلری را به کمک دستگاهی که عموماً آن را با نام لیفتر سینوس میشناسند افزایش داده و سپس با مواد مخصوص فضای سینوس را پر میکند. لازم به ذکر است که در این روش در همان جلسة جراحی لیفت سینوس، ایمپلنت نیز کاشته میشود.
لیفت سینوس دومرحلهای ( Two-Stage Sinus Lift)
روش لیفت سینوس دومرحلهای نیز به این شکل است که ابتدا توسط جراحی لیفت سینوس ارتفاع استخوان را افزایش میدهند به این صورت که بخش بالایی دیواره بینی سوراخ کرده و سپس با مواد پرکننده فضای سینوس را افزایش میدهند و پس از گذشت ۴ الی ۹ ماه ایمپلنت را جاگذاری میکنند.
لیفت سینوس باز (Open Sinus Lift)
در جراحی لیفت سینوس باز یا همان Open Sinus Lift ابتدا دندانپزشک برشی عمیق در لثه ایجاد کرده و پس از آن که یک پنجره در دیوارة خلفی سینوس ماگزیلر ایجاد کرد بخشی از لایه داخلی سینوس را به عقب میبرد و فضای ایجاد شده را با پودر استخوان پر میکند. این روش معمولاً برای بیمارانی کاربرد که استخوانشان بیش از ۵ سانتیمتر از بین رفته است، از مزایای این روش این است که جراح قادر ایمپلنت را همزمان با جراحی انجام دهد.
لیفت سینوس بسته (Closed Sinus Lift)
در این روش نیاز است تا جراح از دقت بالایی برخوردار باشد، همچنین روش کار لیفت سینوس بسته به این شکل است که دندانپزشک زیر سینوس با کمک دریل سوراخ کرده و سپس با پودر استخوان پر میکند. لیفت سینوس نسبت به باز کم تهاجمیتر بوده و خونریزی بسیار کمتر است. لازم به ذکر است در صورت کوچکترین اشتباه از سمت جراح ممکن است عوارضی نظیر پارگی یا عفونت رخ دهد، همچنین در این روش موفقیت جراحی ایمپلنت در همان روز مشخص نیست.
آیا میتوان عمل کاشت ایمپلنت دندان را همزمان با لیفت سینوس انجام داد؟
یکی از سؤالاتی که به طور از جراحان پرسیده میشود این است که آیا میتوان عمل کاشت ایمپلنت دندان را همزمان با لیفت سینوس انجام داد؟
در جواب این سؤال دکتر گلستانه متخصص ایمپلنت در اصفهان به این گونه پاسخ دادهاند:
این روش که با نام لیفت سینوس همزمان با کاشت ایمپلنت (simultaneous sinus lift and implant placement) شناخته شده بله در برخی موارد این کار امکانپذیر است، در این روش دندانپزشک فضای لازم را برای کاشت ایمپلنت فراهم کرده و سپس پایهای محکم برای دندان جایگزین شده فراهم میکند؛ اما به گفتة بسیاری از متخصصین بهتر است صبر کرد تا پیوند محکم شده و سپس ایمپلنت را کاشت.
لازم به ذکر است که این روش بسیار حساس بوده و بایستی قبل از اقدام با دندانپزشک مشورت شود؛ زیرا عوارض و خطرات بسیاری برای بیمار به همراه دارد.
در چه شرایطی نباید عمل لیفت سینوس و کاشت ایمپلنت را همزمان انجام داد؟
همانطور که در بالا گفتیم در برخی موارد دندانپزشک میتواند عمل کاشت ایمپلنت دندان را همزمان با لیفت سینوس انجام دهد؛ اما در برخی بههیچعنوان این نوع روش کاشت نبایستی انجام شده و لازم است ابتدا عمل لیفت سینوس صورت گیرد سپس ایمپلنت کاشته شود که عبارتاند از:
- زمانی که عفونت اتفاق افتاده بایستی ابتدا درمان شود سپس جراحی سینوس لیفت و ایمپلنت انجام گیرد.
- در شرایطی که میزان استخوان کافی نیست نبایستی ایمپلنت انجام گیرد.
- زمانی که عرض فک کم بوده و برای قراردادن دو یا چند ایمپلنت کافی نباشد.
- درصورتیکه دهانة سینوس بسته باشد.
چه کسانی لازم است تا قبل از ایمپلنت لیفت سینوس انجام بدهند؟
همه بیماران شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت را ندارند و برخی افراد در بخش بالایی فکشان به میزان کافی استخوان ندارند بایستی لیفت سینوس انجام دهند، علاوهبرآن بیمارانی که به دلیل عواملی چون ترمیم شکستگی یا مصرف داروهایی که بر کیفیت استخوان میگذارند استحکام استخوانشان پایین آمده بایستی تحت جراحی لیفت سینوس قرار گیرند.
برخی دیگر از افرادی که به لیفت سینوس احتیاج دارند شامل افراد سرطانی، افرادی که مبتلا به بیماریهای لثه هستند، مشکلات مادرزادی دارند و در اثر افزایش سن دچار تحلیل استخوان شدهاند، میشود.
پیش از عمل جراحی لیفت سینوس چه اقداماتی برای آمادهسازی باید انجام شود؟
لیفت سینوس در اصل نوعی جراحی برای پیوند استخوان در این مرحله لازم است تا قبل از انجام این جراحی اقداماتی انجام که شامل انتخاب نوع روش پیوند استخوان میشود، پیوند استخوان در سه روش انجام شده که عبارتاند از:
- استفاده از استخوان بدن خود بیمار که به عبارتی به آن اتوژن یا اتوگرافت میگویند.
- بهرهگیری از استخوان حیوانات که در اصطلاح پزشکی از آن با نام پیوند آلوژنیک یاد میکنند.
- استفاده از استخوان مصنوعی
- بهکارگیری استخوان گاو که زنوگرافت نام دارد.
پس از آن که نوع پیوند استخوان تعیین شد بایستی طول و عرض فک شما جهت بهدستآوردن اندازة دقیق ارتفاع و پهنای استخوان و میزان ارتفاعی که لازم است استخوان بالاتر برود مشخص شود. در نهایت برای لیفت اقدام کنند.
تفاوت لیفت سینوس و پیوند استخوان
عمل لیفت سینوس و پیوند دو استخوان دو نوع درمان کاملاً متفاوت هستند، حال شاید برایتان سؤال پیشآمده باشد که لیفت سینوس و پیوند استخوان چه تفاوتی دارند؟ در ادامه قصد داریم تفاوت این دو درمان را بررسی کنیم. برخی از افراد ارتفاع کافی برای انجام ایمپلنت را ندارند به همین علت جهت افزایش ارتفاع استخوان دندانپزشک فضای سینوس را با موادی مانند پودر استخوان، کالاگن و غیره پر میکند
اما پیوند استخوان جهت افزایش حجم استخوان انجام میشود و به این صورت است که قسمت کوچکی استخوان از بدن برداشته شده و در قیمت موردنظر گذاشته میشود، استخوان برداشته در نهایت با استخوان اطراف ایمپلنت و ادغام شده و فک جهت کارگذاری ایمپلنت آماده میشود.
چه افرادی برای جراحی سینوس مناسب نمیباشند؟
تمامی افراد مناسب جراحی سینوس هستند و لازم است که قبل از اقدام به این جراحی توسط دندانپزشک معاینه شوند، حال افرادی که مناسب این روش نیستند عبارتاند از:
- افرادی که مبتلا به بیماری دهان و دندان هستند.
- بیمارانی که مبتلا به بیماری قلبی، دیابت، بیماریهای تنفسی و غیره هستند.
- کسانی که دچار بیماریهای عفونی و یا التهابی نظیر سینوزیت، عفونت لثه، عفونت دندان، عفونت دهان و سایر بیماریهای مرتبط با دهان هستند.
مراقبت های لازم بعد از عمل جراحی ایمپلنت دندان و لیفت سینوس
برای جراحی لیفت سینوس لازم است تا همانند ایمپلنت به یک سری نکات دقت کنید که عبارتاند از:
- تا پایان دورة درمان داروهای تجویز شده را مصرف کنید.
- از تنفس شدید و عطسه حتیالامکان پرهیز کنید، توصیه میشود آلرژیزا جراحی لیفت سینوس صورت نگیرد.
- در مدت مشخصی از مسواکزدن دندانها پرهیز کنید.
- از استعمال دخانیات دوری کنید.
روش سینوس لیفت چگونه انجام می شود؟
در این روش بخشی از سینوس ماگزیلاری به عقب رانده شده و فضای کف آن با مواد پیوند استخوان پر می شود. سپس بیمار بین چهار تا نه ماه باید در انتظار بماند تا مواد با استخوان طبیعی فک پیوند خورده و استحکام کافی برای قرارگیری ایمپلنت را پیدا کنند. زمانی که مواد پیوند با استخوان طبیعی متصل شوند، استخوان دارای ضخامت کافی برای نگه داشتن ایمپلنت خواهد بود.
برای تعیین احتمال نیاز به انجام این روش در بیمار از رادیوگرافی و اسکن مخصوص استفاده می شود. در صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد که شما برای دریافت ایمپلنت آماده نیستید، برای انجام سینوس لیفت شما را به جراح دهان و فک یا پریودنتیست ارجاع خواهد داد.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم تا مطالب را به صورت کامل در زمینه جراحی لیفت سینوس در اختیار شما عزیزان قرار دهیم، حال لازم است تا قبل از هر اقدامی با دندانپزشک حتماً مشورت کنید، این جراحی فوقالعاده حساس است و کوچکترین خطا عواقب بدی را به همراه دارد به همین علت دکتر گلستانه توصیه میکنند که ابتدا دررابطهبا متخصص موردنظر خود بسیار تحقیق کنید. درد و ورم در این جراحی کاملاً طبیعی بوده و پس از گذشت زمان برطرف میشود، پس جای هیچگونه نگرانی در این زمینه نیست.
سوالات متداول جراحی لیفت سینوس
هزینه سینوس لیفت به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها میتوان به نوع منبع استخوان، تجربه متخصص، نوع روشی که برای لیفت سینوس استفاده شده، میزان پیچیدگی جراحی و موقعیت جغرافیایی تعیین میشود به همین علت بایستی جهت تعیین قیمت نهایی توسط دندانپزشک معاینه شوید.
جراحی لیفت سینوس مسلماً درد دارد، اما بیمار در هنگام جراحی هیچگونه دردی را احساس نمیکند؛ زیرا دندانپزشک داروهای بیحسکننده برای بیمار تزریق میکند، بعد ازبینرفتن بیحسی نیز ممکن است کمی درد در ناحیه فک احساس شود که با مصرف قرصهای مسکن درد تا حد زیادی تسکین مییابد.a
در این مورد نمی توان نظر قطعی داد زیرا تمامی افراد شرایط جسمانیشان یکسان نیست، اما بین چند روز تا چندهفته دوره نقاهت پس از جراحی لیفت سینوس طول میکشد، حال تا چندهفته نیز میبایست از کارهای سنگین نظیر ورزش و بلند کردن اشیای سنگین پرهیز کرد.